ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Фотографът Александър Томпсън за експеримента без интернет, камера и социални мрежи в джоба за месец
Автор: Георги Иванов 11:35 / 09.07.2024Коментари (0)937
© Община Пловдив
Все повече развитието на технологиите отчуждава хората един от друг и отнема от живото общуване. Без интернет, камера и социални мрежи в джоба си за месец е експеримент, който цели да покаже предимствата или недостатъците на аналоговия свят. Това каза в предаването "Денят на фокус“ на Радио "Фокус“ фотографът Александър Богдан Томпсън.

Фотографът силно се интересува от развитие на технологиите от 90-те години до сега. Интересът му довежда и до издаването на първото списание в България за мобилна комуникация. "Аз съм бил доста привързан към този тип комуникация и начин на живот,“ обяснява той. Наблюдавайки силната зависимост на хората от интернет, почти денонощното прекарване на времето си в онлайн медиите, както и отчуждаването между хората, у него ражда идеята да направи експеримент и да се откаже от дигиталния свят за месец, за да проследи как ще отрази това на живота му.

Започва този експеримент на 1 юни, в Деня на детето, с желанието да насочи вниманието към децата и младежите и тяхното свръхползване на социалните медии. "Просто целият им живот се намира вътре в този телефон и там има вече едни странични ефекти, които водят до зависимости. Това е феноменът на алгоритъма на социалните медии, който така е програмиран, че постоянно да задържа вниманието ни, и допаминът, хормонът на щастието, който се отделя при задоволяване на любопитството ни да видим кой и защо ни е писал в социалните медии. Така телефонът се превръща в наркотик.“

По думите му едно от предимствата на аналоговия телефон е в това, че изведнъж спира постоянния поток от съобщения и уведомления, което създава много по-малко стрес и дава възможност човек да се съсредоточи върху работата си или върху околния свят. Друго предимство е, че човек намира повече време за себе си и за важните неща за него, като семейство и приятели.

"В първите дни на моя експеримент усетих две неща: усетих първо едно освобождаване – разхождах се из центъра някак си олекотен, сякаш се разхождам върху облаците. Гледам нагоре, виждам неща, почвам да мисля неща, които преди не съм си мислил, наблюдавам хората, наблюдавам всичко, което е около мен, защото никой не ми отвлича вниманието,“ споделя той.

Но според фотографа липсата на смартфон има и своите недостатъци, като невъзможността за онлайн банкиране, което е важно в съвременния свят, както и възможността за ползване на камера и бързото споделяне на различни моменти от живота ни с близките ни хора.

След края на експеримента Александър Богдан Томпсън се отказва от повечето приложения в "умния“ си телефон, които отвличат вниманието му, като оставя нещата, които действително са важни за работата му, като чатовете, чрез които комуникира, приложението за времето, също важно за работата му на фотограф, и другото, което признава, че му е липсвало малко, това е Google Maps, тъй като пътува много и приложението улеснява много намирането на различни дестинации.

Относно технологиите и децата фотографът е категоричен, че родителите трябва да проявят здрав разум спрямо ползването на тези технологии, като за него това трябва да е балансирано и "ние трябва да въведем децата плавно и бавно в този свят на интернета, защото там се крият и много опасности“.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Пожари 2024
Лято 2024
Газови доставки
Водна криза
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията