ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Ето защо е изключително опасно да се мие месото преди готвене | ||||||
| ||||||
Мислите ли, че тази хигиенна процедура е също толкова необходима, колкото и миенето на ръцете преди вечеря? Месарят не е много чист, а на пазара има много мухи. Но измиването на месото не само не помага да се отървете от възможни бактерии, но така вие ги разпространявате в кухнята. Ще ви обясним защо прясното месо, което току-що сте купили, не трябва да бъде измивано преди готвене! Всяка домакиня знае, че всички продукти трябва да бъдат измити добре преди готвене. Плодове, зеленчуци, яйца - всички безусловно в мивката. И колко голямо е изкушението да направите същото с месото, донесено от пазара. Но експертите по кулинарни въпроси в един глас твърдят, че независимо от вида месо, което купувате, категорично не трябва да го миете. В безплодни опити за измиване на вредните бактерии, вие само изостряте ситуацията. Представете си как тези микроскопични бактерии заедно с водните молекули могат да отидат направо в устата ви, върху кожата, около мивката, върху другите продукти и дори по дрехите. Като се има предвид, че ще готвите месото, а няма да го ядете сурово, няма смисъл да го измивате - всички бактерии умират с топлината обработка. Което не може да се каже за бактериите, които се настаняват по кухненските принадлежности. И те са толкова много, че тяхното унищожение ще изисква повече от едно старателно почистване. Това важи особено за пилешкото месо, тъй като то често е причина за инфекция със салмонела. По време на измиването на пилешко месо, капки вода, съдържащи опасни бактерии, се разпростират на разстояние до 1 метър. Ако все още се съмнявате, погледнете начина на готвене на прочутите готвачи, които никога не измиват месото, но задължително измиват ръцете си след контакт с него. Има и друг аргумент, който убеждава да не се мие месото: течащата вода, особено горещата нарушава молекулярната структура на повърхността на месото, като по този начин разваля вкуса. Това означава, че месото просто ще се задушава, но докато цялата влага се изпари, сочните пържоли напълно ще изгубят всички сокове. Кухненският термометър е верен помощник във вашата кухня. Веднага след като температурата в сочното парче месо в тигана достигне 55 °C, бъдете сигурни, че нищо не застрашава вашето здраве. Между другото, за различните видове месо, температурата на топлинната обработка, при която загиват вредните бактерии, варира значително. Например, за говеждо месо е достатъчно 60 °C, но пилето трябва да се загрее до 75-80 °C. Вместо да миете месото, след закупуването, просто потупвайте повърхността с хартиена кърпа и го сложете в тигана. Салфетката, с която сте подсушили месото, не забравяйте да изхвърлите, а ръцете си да измиете добре със сапун под течаща гореща вода. Също така не се препоръчва да се измива месо, което е закупено за замразяване. Измиването не само няма да спести от бактериите, но също така значително ще намали срока на годност на такова месо. Опаковайте месото и го поставете безопасно във фризера за съхранение. Но най-важното - купувайте месо само от доверени доставчици! Доброто парче месо не трябва да има чужда миризма, само аромат на прясно месо. Мазнините трябва да са бели, свинското розово и говеждото месо наситено червено. Кафявият нюанс на месото показва, че не е прясно. Проверете свежестта на месото като го сложите върху плоска повърхност и натиснете с пръст - прясното месо бързо възвръща първоначалната си форма. Споделете тази статия с приятелите си, може би те все още мият месото, което са купили, преди готвене. Напразно и опасно! |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Любопитни новини:
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове? | ||
Да (578) | 53% | |
Не (399) | 37% | |
Не мога да преценя (109) | 10% |