ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Ето кой от двата пола е по-склонен към нарцисизъм и как се проявява това състояние
Автор: Екип Sofia24.bg 19:07 / 19.10.2024Коментари (0)363
©
Фикционалният герой Нарцис, който се фиксира върху отражението си.
Терминът "нарцисизъм“ произхожда от гръцката митология, по-специално от приказката за Нарцис, ловец, който се фиксира върху отражението си (Cleveland Clinic, 2023). В съвременната психология нарцистичното личностно разстройство (НРЛ) се простира отвъд фиксацията върху физическия външен вид, обхващайки черти като интелигентност, харизма, успех и сила (Kacel et al., 2017). То е с по-голяма честота сред мъжете (Rosenthal et al., 2020).

Скритият характер на нарцистичните вярвания и поведение обаче усложнява точните оценки, подчертавайки неуловимия характер на това състояние. Според Диагностичния и статистически наръчник за психични разстройства - DSM-5 от Американската психиатрична асоциация, нарцистичното разстройство на личността  е психологическо състояние, белязано от трайни черти на грандиозност, фантазии за безгранична сила и ненаситно желание за възхищение, включително когнитивни, емоционални, междуличностни и поведенчески аспекти (American Psychiatric Association, 2013).

Нарцистичното разстройство оказва дълбоко влияние върху самовъзприемането, междуличностните отношения и психосоциалното благополучие. Сложната мрежа от нарцистични черти, варираща от преувеличено чувство за собствена значимост до всеобхватна липса на емпатия, поставя значителни предизвикателства не само за пряко засегнатите, но и за по-широката обществена среда (di Giacomo et al., 2023). 

Отвъд първичните си прояви нарцистичното личностно разстройство е сложно състояние на психичното заболяване, често съпътствано от други психични нарушения, като разстройства на настроението, биполярно разстройство и разстройства, свързани с употребата на вещества (Mitra, 2023; Yaqoob и Ahsan, 2023). Тези съпътстващи заболявания създават значителни предизвикателства при диагностицирането и лечението.

Чрез интегриране на установени критерии и психолингвистичен анализ може да се осигури критично изследване на това как езикът едновременно отразява и оформя когнитивните и емоционални измерения на нарцистичното поведение. Установено е,  че разпознаването в използването на специфичен език при лица с НРЛ разкрива основните когнитивни и емоционални характеристики на разстройството, особено грандиозност, правомощия и дефицит на емпатия.

В основата на нарцистичното личностно разстройство лежат девет отличителни критерия, очертани от DSM-5-TR™. Те капсулират начините, по които нарцисизмът прониква в мислите, чувствата и действията на лицето.

Следният списък анализира всеки критерий, разкривайки поведенческите и психологически аспекти на НЛР заедно с потенциални психолингвистични прояви:

 Грандиозно чувство за собствена значимост: Хората с нарцистично разстройство често надценяват възможностите си, поставят неоправдано високи стандарти за себе си и се занимават с хвалене или преувеличаване на постиженията си. Езиковите маркери на грандиозността могат да включват честа самореклама, използване на самохвалство и склонност да се омаловажават постиженията на другите.

Чести фантазии за успех и власт: Лицата с НЛР таят фантазии за притежание на успех, сила, интелигентност, красота, любов и себеосъществяване. Това може да е очевидно в използването на език, който подчертава господството, контрола и превъзходството.

Вяра в превъзходството: Хората с нарцистично личностно разстройство  се смятат за специални или уникални, свързвайки се само с хора, които смятат за достойни. Психолингвистичният анализ може да идентифицира чувството за право, отразено в техния езиков избор, като отправяне на постоянни изисквания или очакване на преференциално отношение.

Потребност от възхищение: Крехкото им самочувствие води до често съмнение в себе си и загриженост за мнението на другите, което води до постоянна нужда от възхищение и комплименти. Това може да се прояви в търсене на прекомерни комплименти или утвърждаване чрез език, потенциално използване на манипулативни тактики или фино ласкателство, за да се спечели възхищение.

Право: Лицата с нарцистично личностно разстройство притежават повишено чувство за собствено достойнство, очакват благоприятно отношение до неразумна степен и изразяват гняв, когато очакванията им не са изпълнени. Езиковите маркери на правото могат да включват чувство за превъзходство, отразено в избора на думи и склонност да се правят неразумни изисквания.

Желание за експлоатация на другите: Съзнателна или несъзнателна експлоатация характеризира нарцистичното личностно разстройство, тъй като тези лица създават взаимоотношения с онези, които повишават тяхното самочувствие или статус, като съзнателно се възползват от другите. Това може да се отрази в убедителен език, използван за манипулиране на другите или липса на съпричастност към последствията от техните действия.

Липса на емпатия: Нарцистичното личностно разстройство включва казване на неща, които могат да наранят другите, гледане на чувствата на другите като признак на слабост и задържане на доброта или интерес. Езиковият анализ може да разкрие съсредоточаване върху личния интерес, неспособност да се признаят емоциите на другите и пренебрежително отношение към чувствата на другите.

Честа завист: Постоянното чувство на завист към успеха на другите, съчетано с очакване за получаване на завист, определя този критерий. Психолингвистичният анализ може да изследва как те изразяват завист или как възприемат реакциите на другите към тях.

Арогантност: Покровителственото поведение, снобството и снизхождението са типични прояви на арогантност при хората с нарцистично личностно разстройство. Това може да се отрази в снизходителен език, липса на уважение към другите и склонност към омаловажаване или отхвърляне на чуждите мнения, пише Puls.bg.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Октомври 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Почина Лиъм Пейн
Катастрофи в София
Бюджет 2025
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията