ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Ето какви опасности крие авокадото | ||||||
| ||||||
Авокадото не губи популярност вече години наред. И ако преди продуктът се смяташе за екзотичен, сега можете да го купите в почти всеки супермаркет. Авокадото има много полезни свойства. Богат е на мастни киселини и антиоксиданти. Но продуктът има и своите недостатъци. Още през 1998 г. авокадото е включено в Книгата на рекордите като най-висококалоричния плод. Има 212 kcal на 100 g продукт, хората на диета трябва да внимават с този плод. Има обаче и друга опасност, свързана с авокадото. Говорим за щети, които настъпват, когато някой нареже авокадо с нож, докато го държи в едната си ръка, или когато се опита да извади костилката с върха на ножа. Хирурзите нарекоха този вид нараняване "ръка авокадо“. Едно неудобно движение и можете да разрежете ръката си с острието или дори да отрежете пръста си напълно. Статистика Хирургът Ерик Вагнер признава, че многократно е лекувал хора, които случайно са отрязали пръстите си, докато са се опитвали да приготвят ястие с авокадо. През 2020 г. той и колегите му дори публикуваха проучване, което описва степента на нараняване. Установено е, че между 1998 г. и 2017 г. повече от 50 000 американци са отишли в спешното отделение с наранявания с нож, свързани с авокадо. И подобни инциденти с времето стават все по-чести. Между 2013 г. и 2017 г. този брой е нараснал до 27 059 случая. Проучване от 2020 г. показа, че приблизително едно на всеки 50 наранявания с нож е причинено от рязане на авокадо. Последствия Тези видове наранявания могат да причинят сериозно и понякога трайно увреждане на важни нерви, мускули, сухожилия и кръвоносни съдове. Ето някои други възможни ефекти от нараняване на ръката при рязане на авокадо, според здравни експерти от Университета на Юта: · невъзможност за огъване на пръстите; · загуба на чувствителност; · невъзможност за свиване на юмрук; · проблеми с управлението на ръцете. Как да намалим рисковете? Как можете да се защитите? По-добре е да не режете плодовете, когато висят. Поставете авокадото върху дъска за рязане и внимателно го разполовете. След това обърнете плода и отново разрежете по костилката. След това оставете ножа настрана и отделете четвъртините, за да извадите внимателно костилката, пише изданието. Друг важен момент: Бъдете особено внимателни, ако решите да започнете да готвите пияни. Ако е възможно, по-добре е изобщо да не хващате нож след пиене на силни напитки, пише Actualno.com. |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Любопитни новини:
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Такситата блокират АМ "Тракия", пускат само коли на специален режим
11:43 / 20.11.2024
Задържаха моториста, блъснал баба и внуче на столичния булевард "Гешов"
08:04 / 20.11.2024
Абонамент
Анкета