ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Елисавета Иванова: На 6 април се отбелязва Националният ден на карбонарата - един от символите на италианската кухня
Автор: ИА Фокус 20:25 / 06.04.2024Коментари (0)1498
© Wikipedia
На 6 април се отбелязва Националният ден на карбонарата – един от най-познатите символи на италианската кухня. Това коментира в предаването "Куфарът на фокус" на Радио "Фокус" с водещ Ася Александрова кулинарният журналист Елисавета Иванова.

Историята на спагетите карбонара е много интересна и е свързана с историята на Италия, като тук е намесено и влиянието на друга страна, отбеляза кулинарният журналист:  "Една от тезите е, че паста карбонара е създадена през 1944 година, малко след Втората световна война от американски войници в Рим. Рецептата бива създадена заради войници, които всъщност са искали да хапнат една смесица между нещо местно италианско и нещо, което те познават – типичната английска закуска, която се състои от бекон и яйца,“ разказа тя, като допълни, че по този начин забърканата набързо гозба се превръща в традиционна за цялата италианска култура и кухня.  

Ожесточения спор на кого принадлежи рецептата за спагети карбонара между италианци и американци възниква когато министерствата на културата и на земеделието в Италия официално подадоха кандидатура италианската кухня да бъде вписана в нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО, и процесът по оценка ще продължи до края на декември 2025 година.

Скоро след това се появява една публикация във Financial Times на известният кулинарният изследовател към университета в Парма Алберто Гранди, който развенчава няколко от смятаните за типично италиански специалитети, като пицата, тирамисуто, пастата карбонара и сиренето пармиджано. "Той разказва техните добре познати, но позабравени истории. И отново се разразява спор, в който много хора реагират честолюбиво. Това предизвика вълна от реакции и остри критики, особено от страна на фермерския съюз Coldiretti“.

"Спагетите карбонара са италиански по своя дух и характер и няма значение как са се появили и какви други култури са намесени. Всъщност те са изключително успешно интегрирани в италианската култура и манталитет,“ категорична е Елисавета Иванова.

Ася Александрова







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юни 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Зима 2024/2025 г.
Поскъпване на хранителните продукти
Риск от чума по дребните преживни животни
Зима 2023/2024 г.
51-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията