ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Ели Шопова: Има много хъс и енергия у тези хора от "втората младост"
©
Над 250 участници ще се изявят на голямата сцена на фестивала "Изкуство без граници и възраст“ в парк "Лаута" в Пловдив, на 28 септември.

Интервю за предаването "Цветовете на Пловдив" по Радио "Фокус" с Ели Шопова, организатор.

Разкажете ни какво е това събитие на 28 септември в Лаута в Пловдив, какво ще се случи тогава?

Фестивалът "Изкуство без граници и възраст“ е част от второто издание на проекта "60+“, който стартира през месец март. Този проект стартира преди една година, когато също проведохме накрая на проекта фестивал. А какво направихме до момента? Във всички пенсионерски клубове и в Клуба за хора със зрителни увреждания проведохме творчески работилници по шест изкуства – литература, музика, танци, приложни изкуства, изобразителни изкуства и фотография. Те се обучаваха и на дигитални умения и може да се похвалим с това, че вече са доста напреднали и в дигиталните умения нашите участници, защото вече могат да се свързват по социални мрежи със своите внуци и деца, които са в чужбина. Дори правят фотографии, правят и клипчета и са много активни в интернет. Част от това, което са научили в творческите работилници по танци и музика, ще го видим на фестивала. Всеки клуб ще се изяви с танц или с песен, или пък и с двете, както и със стихотворения, хуморески.

Очаква ни едно хубаво събитие. Миналата година имаше прекрасна атмосфера там. Тази година очакваме също да имаме много гости, да има много зрители, които да подкрепят своите баби и дядовци, и една почит към всички, които са събрали мъдростта на възрастта, да бъдат там. На фестивала ще пеят Михаил Белчев и Кристина Белчева – те са официални гости на фестивала. Ще направим един своеобразен конкурс за най-добра песен, за най-добро изпълнение на танц.

И в 16:00 часа на 28 септември в парк "Лаута“ ще има сцена, ще има озвучаване и ще има много танци. Ще има възможност и за сядане, имайки предвид, че участниците ни са на възраст почти всички над 60 години, въпреки че миналата година не се налагаш много да сядат, тъй като танцуваха, пяха. Очакваме наистина и гостите да се включат.

Естествено, да. Искам да попитам какво ви накара да започнете да правите този проект и да се занимавате с хора в по-напреднала възраст?

Сега ще ви разкажа, само преди това да кажа, че няколко дни след фестивала ще направим и изложба – това, което пропуснах, с най-добрите творби от творческите работилници по фотография, изобразително изкуство и приложно изкуство, където рисуваха върху керамика, правиха декупаж и т.н.

А какво ме провокира? Всъщност това е пети проект, мисля, в Община Пловдив с хора над 60 години, а "60+“ е второ издание – така го нарекохме. Първият проект беше преди 5 години, когато ни гостуваше италианската балерина, италианската актриса Силвия Грибауди, с която работихме заедно с участниците върху това да приемат себе си, да приемат телата си, да танцуват, да приемат възможностите си, които имат, и да се наслаждават на танца.

Какво ме провокира? Ами, дълги години работя по проекти по "Еразъм“ и сме пътували много – в Италия, в Португалия, в почти всички европейски страни. Но това, което забелязахме навсякъде, основно в Италия и Португалия, е, че след като се пенсионира човек, започва да живее, отдава се на пътувания, на срещи с приятели, имат прекрасни вечеринки. Дори ме впечатли нещо като университет за пенсионери, което всъщност е по-голямата ни цел. Така че това искахме да го пренесем и тук, защото нашите пенсионери също заслужават, и то много. Не са по-малко способни, напротив – те стават все по-любопитни, по-любознателни и много се отдават на това да се учат, да творят и им харесва. И се надявам ние да си начертаем стъпките, живот и здраве, когато стигнем тази възраст, да има една такава здрава традиция, на която да стъпим.

Всъщност, навсякъде по света животът започва след 50 години, истинският живот.

Да, да. Те и се учат тогава. Просто тогава свършва кариерата им, ангажиментите им в работа, имат повече свободно време и тогава всеки от тях намира своето нещо, което не са успели заради липса на време да направят – дали да рисуват, дали да стихоплетстват, дали да се занимават с приложни изкуства, да танцуват, да пеят. Освен това, аз исках да кажа и още нещо, тъй като работата ни с пенсионери и с хора от втората младост – така ги наричаме – е от доста години. Това ме провокира да напиша и да направя един проект по "Еразъм“, в който хора над 60 години и хора с увреждания ще посетят Португалия догодина. Спечелихме го този проект и през май месец, живот и здраве, ще пътуваме до Португалия. Там ще се срещнат с други пенсионерски клубове и клубове за хора с увреждания, ще споделят опит, ще се научат на занаяти – така сме го планирали.

Нашите партньори от Брага – това е един много красив град близо до Порто – ще ни очакват и ще ни покажат за 7 дни всичко, което правят тези хора там, и ще пренесем и тук. Ние ще им споделим, разбира се, какво правим. Така продължаваме да работим с тях.

Това е чудесно. Добре, много хубаво, наистина чудесна инициатива. Много благодаря!

Много ви благодаря! Аз се надявам да дойдете. Заповядайте на 28 септември в 16:00 часа да се позабавляваме заедно, защото има много хъс и енергия у тези хора.

Със сигурност.

Наистина това, което виждаме, и така, както се забавляваме в творческите работилници, и тези седмици минаваме през клубовете за репетиции – те наистина много се вълнуват, много се забавляват. Някои имат сценична треска и казват "Как ще излезем пред публика“, но знаете, че падането на такива ограничения и притеснения ще ги развие още повече. А там има къде, наистина има накъде да се развиват и искат да се развиват. Обещаха ни Михаил Белчев и Кристина Белчева да бъдат през цялото време с нас. След това ще потанцуваме на техните песни и така. Ще ви очакваме. 

Чудесно! Благодаря много за поканата. Всичко хубаво пожелавам!







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Август 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Влизането на България в Шенген
Градският транспорт в София
Първа лига, сезон 2024/2025
Катастрофи в България
Столичен общински съвет 2024-2028г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията