ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Експерти: Нездравословната провегетарианска диета увеличава риска от смъртност с 53%
Автор: Екип Sofia24.bg 20:11 / 06.09.2024Коментари (0)1118
©
Значително проучване, проведено в Испания, разкрива, че здравословната растителна диета може да доведе до по-дълъг живот и да намали риска от сърдечносъдови заболявания (ССЗ) сред възрастните хора.

 Публикувано в The Journal of Nutrition, Health, and Aging, изследването анализира въздействието на различни вегетариански диети върху смъртността, като се фокусира по-специално върху разликите между здравословните и нездравословните вегетариански модели на хранене.

Използвайки данни от Европейското проучване на очите (EUREYE), изследователите проучвали хранителните навици на 597 участници на възраст 65 и повече години в Аликанте, Испания.

В продължение на 12 години хранителните навици са наблюдавани чрез въпросници за честотата на хранене, а данните за смъртността са събрани от държавните регистри. 

Хранителните режими на участниците са категоризирани в три типа: здравословно провегетарианско хранене (hPVG), нездравословно провегетарианско хранене (uPVG) и общо провегетарианско хранене (gPVG).

Тези категории се основават на рамки, създадени от "A. Satija“ през 2016 г. и "M.A. Martínez-González“ през 2014 г. Констатациите показали, че при хората с умерено придържане към здравословната провегетарианска диета рискът от смъртност поради всички причини е с 41% по-нисък, а заради сърдечносъдови болести е с 53% по-малък

Обратно, при участниците, които стриктно са спазвали нездравословна провегетарианска диета, рискът от смъртност поради всички причини се е увеличил с 53%, а заради сърдечносъдови заболявания - повече от два пъти.

 Интересно е, че придържането към обща провегетарианска диета не е показало значително въздействие върху смъртността от всички причини или специфични заболявания.

Освен това проучването не открило никаква връзка между вегетарианската диета и риска от смърт от рак - резултат, който съответства на резултатите от други изследвания, но изисква допълнителна работа поради сложността на развитието на рака.

Разбиране за диетите

Експерти, които не са участвали в проучването, предоставиха информация за това какво представлява здравословната и нездравословната вегетарианска диета.

Според д-р Менка Гупта от NutraNourish, здравословната вегетарианска диета включва богати на хранителни вещества растителни храни, като зелени зеленчуци, плодове, тофу, бобови растения, пълнозърнести храни, ядки и здравословни масла, като зехтин и кокосово масло, като същевременно се избягват преработените храни и нездравословните мазнини.

Едно идеално хранене може да се състои от киноа или кафяв ориз с различни зеленчуци, тофу или леща и дресинг от зехтин.

Обратно, нездравословната провегетарианска диета често съдържа голямо количество преработени храни на растителна основа, рафинирани зърнени храни, захари и нездравословни мазнини.

Типични примери са вегетариански бургери с пържени картофи и газирани напитки или закуска от бял тост с преработено сладко и пържени картофи, пише zdrave.to. 

Д-р Джулия Р. Бланк от здравния център "Провидънс Сейнт Джон“ подчертава, че методите на обработка и готвене допринасят значително за въздействието на диетата върху здравето.

Пържените храни и плодовите сокове например, могат да бъдат вредни съответно поради нездравословните мазнини и високото съдържание на захар, без фибри. Такива храни не само насърчават възпаленията, но и увеличават рисковете от диабет и сърдечносъдови заболявания.

"Общата“ провегетарианска диета

Общата провегетарианска диета, както е описана в проучването, включва както растителни, така и някои животински храни, като системата за оценяване е в полза на растителните продукти. Този тип диета обикновено включва сандвич с пилешко месо, придружен от салата, което представлява по-преходен подход към вегетарианството.

Д-р Бланк разглежда тази диета като отразяваща реалните хранителни навици и вярва, че тя има отношение към това как хората действително управляват своите хранителни предпочитания с течение на времето.

Тя също така посочва, че макар в проучването да не са наблюдавани преки връзки между вегетарианския хранителен режим и рака, дългосрочният характер на развитието на карциномите и други фактори, като например замърсители на околната среда, биха могли да играят роля за бъдещите здравни резултати.

Това проучване подчертава значението на качеството на храната в рамките на вегетарианското хранене, като показва как здравословният избор може значително да намали рисковете от смъртност, а нездравословният да ги влоши.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Ноември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Боклуците в София
Войната в Украйна
Зима 2024/2025 г.
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Хороскоп за деня
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да (578) 53%
Не (399) 37%
Не мога да преценя (109) 10%
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията