ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Експерт каза как да разберем дали кафявата захар е боядисана
Автор: Екип Sofia24.bg 20:26 / 26.01.2024Коментари (2)310
©
Нараства броят на сигналите на потребители, които се оплакват, че бялата кристална захар не се разтваря в чая им. За притеснителната тенденция в последните два месеца разказа д-р Андрей Велчев, председател на сдружението "За достъпна и качествена храна", пише в. "Телеграф“ .

“Взех една захар. Сложих я в чаша с вода и до сутринта тя си стоеше неразтворена“, сподели наблюденията си от първо лице и самият д-р. Велчев.

Експертът

Гл. ас. д-р инж. Емилиян Пашамов от Университета по хранителни технологии в Пловдив и бивш директор на захарен завод заяви, че ако части от захарта не се разтварят в течност, то това са някакви примеси, които може да са използвани за нарастване на големината на кристалите. "Захарта се разтваря много добре във вода.

С повишаване на температурата разтворимостта се увеличава, скоростта на разтваряне е по-бърза. Ако нещо не се разтваря, това са други физични примеси“, каза той и успокои, че те не са опасни за здравето на хората, защото са песъчинки. 

Захарта е приета като еталон и с естествената й сладост се сравняват другите подсладители. "Сладостта й е една и съща, независимо от произхода й, дали е цвеклова, тръстикова. Усещането за различна сладост може да идва от различната големина на кристалите.

В зависимост от това каква е големината на кристалите у някои хора идва усещането за различна сладост“, обясни специалистът.

Той поясни, че колко ще ни е сладко зависи от това какво количество кристали ще попадне върху рецептора ни за сладост, който се намира върху езика. 

Експертът коментира, че по магазините има практика да се продава кафява захар, която е фалшива, защото реално тя е боядисана бяла. "Боядисват я с различни карамели или с меласа. Има опити за фалшифициране“, призна той.

Пашамов посочи, че най-лесно може да разберем дали кафявата захар е боядисана, като я поставим в чаша, изсипем 100 мл студена вода. След 1 минута се разбърква и ако на дъното ще останат бели кристалче, то кафявата захар е фалшива.

"Кристалите на захарозата са винаги бели, те са обвити със сироп, който придава съответния цвят“, подчерта специалистът.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Това и без да си експерт го разбираш.
0
 
 
А ЗАЩО ЕКСПЕРТА НЕ КАЖЕ КАК ДА ПОЗНАЕМ ФАЛШИВАТА ЗАХАР КАТО Я КУПУВАМЕ???
Коментарите са на публикуващите ги. Sofia24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Ноември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
51-ото Народно събрание
Пожар в катедралата "Нотр Дам" в Париж
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Катастрофи в България
Протест на таксиметрови шофьори
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията