ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Експерт: Когато се дегустира вино, има изисквания към помещението | ||||||
| ||||||
"Дегустацията на едно вино е много субективен процес – труден и сложен, тъй като то трябва да бъде оценено от всички негови аспекти. Идеята е виното да бъде оценено като един краен продукт, т.е. в неговата цялост“, обяснява Станимир Стоянов, председател на Съюза на енолозите в България. Според него дегустаторите трябва да притежават голям опит, за да могат да разпознаят както дефектите, така и ефектите на едно вино. Той посочи още, че енолозите трябва да познават характеристиките на всеки регион, за да са максимално обективни. "Когато се дегустира вино, има изисквания към помещението – какво да е осветлението, каква да е температурата, каква да е цветовата гама в залата. Това е от значение, защото виното се оценява по цвят, аромат и вкус“, пояснява Станимир Стоянов. Тъмната и шумна зала би попречила на оценяването, каза още той. Според него при дегустацията няма строги закони – експертът може да преглътне или да изплюе виното, но е важно да запази добрата си концентрация. "Към момента сме дегустирали само млади бели вина, така че е трудно да се даде цялостна оценка. Общото ни впечатление е, че качеството е добро без да има нещо, което много рязко да се отличава“, коментира пред bTV и дегустаторът Христо Спасов, който е и преподавател от Университета по хранителни технологии в Пловдив. |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Любопитни новини:
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Хора в неравностойно положение за метростанция "Бели Дунав": Пощадете ни
10:03 / 27.11.2024
Тайната падна, но съмнението остана, Ивонне разкри дълго пазена тайна
09:09 / 27.11.2024
Мицкоски: Няма да отстъпваме от червените линии в преговорите с България
18:03 / 27.11.2024
Актуални теми
Абонамент
Анкета