ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Доц. д-р Владимир Божилов: Над 50 от топ учените в света са българи
Автор: Живко Кръстев 15:14 / 20.12.2023Коментари (0)423
© YouTube
България е на предния фронт на науката. Тук не просто се прави върхова наука, а над 50 от топ учените в света са българи и работят в България, една немалка част от тях – в Софийския университет. Българското образование не просто е добро, то е на върхово ниво. Това каза заместник-деканът на Физическия факултет на Софийския университет "Свети Климент Охридски“ доц. д-р Владимир Божилов в предаването "Човекът на фокус“ на Радио "Фокус“.  

По думите му в последните години шест години благодарение на Националната пътна карта за научна инфраструктура, координирана от МОН, е инвестирано много в достъпа до необходимата инфраструктура и до наблюдателни данни. От средата на 2023 г. Националната обсерватория "Рожен“ към Института по астрономия към БАН има нов телескоп.  

Катедра "Астрономия“ към Физическия факултет на Софийския университет също се сдобива с нов телескоп, който ще бъде инсталиран идната година. "Той ще бъде напълно роботизиран така, че да може да се работи от разстояние. Целта е всяка нощ наши студенти, млади учени да анализират данни. Колегите от Шуменския университет са третият стълб на консорциума РАЦИО (Регионален астрономически център за изследвания и образование). Те също имат 60-сантиметров нов телескоп, който вече работи. В този смисъл България е водеща в един много пряк смисъл в науката "Астрономия и астрофизика“, тъй като позволява на всеки от студентската скамейка да използва научна апаратура. България има огромни приноси, именно защото се подкрепят адекватно ключови инфраструктурни проекти. Надявам се това да продължи“, коментира доц. Божилов. 

Физическият факултет на Софийския университет е най-доброто място за обучение във всички области на физическите науки, отбеляза заместник-деканът му. Той открои два от успехите на факултета за 2023 г. През февруари тази година приключва успешно двугодишен проект за космическо образование, подкрепен от Европейската космическа агенция. "Това е проектът "Space Education for Bulgaria“, ръководен от мен. Спечелихме го през 2021 г. заедно с колеги от БАН, колеги от различни катедри на Физическия факултет и представители на бизнеса и на космическата индустрия. Заедно защитихме пред Европейската космическа агенция, че в Софийския университет можем да направим модерни курсове, които да подготвят космически инженери, които след това да работят както в Европейската, така и в Американската космическа агенция, включително и в частни космически компании като Space X. За да можем да създадем наистина качествено върхово образование, трябваше да получим подкрепа, която да позволи разработка на учебни програми, които да се валидират от космически инженери от Европейската космическа агенция, да направим презентации, записки на български и на английски. В началото на тази година завършихме успешно този проект и беше напълно обновена магистърската програма по "Аерокосмическо инженерство и комуникации“, разказа доц. Божилов. 

В края на октомври Физическият факултет прави и втората голяма стъпка в партньорство с българската частна космическа компания за наноспътници EnduroSat, които са лидер в света по производство на наноспътници. "Те подкрепиха Физическия факултет със създаване на Лаборатория по космически технологии. На 31 октомври лабораторията "Стефан Александров“ отвори врати. Това е най-добрата в България лаборатория за космическо инженерство и в нея се обучават космическите инженери на Физическия факултет. Лабораторията разполага с най-добрата техника, която произвежда българската компания за наноспътници. По този начин можем да покажем, че България смело се интегрира в Европейската космическа агенция, а и на предния фронт на световните космически технологии“, подчерта доц. Божилов.  

Потвърждение за това е, че в началото на ноември Министерство на иновациите и растежа подписа споразуменията "Артемида“, които включват страната ни в консорциума от 32 държави, които ще направят реалност следващото стъпване на хора на Луната, допълни астрофизикът.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Пожари 2024
Лято 2024
Газови доставки
Водна криза
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията