ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Доц. д-р Тодорова: Има вече модел, който може да преобърне парадигмата на организацията на света
Автор: Екип Sofia24.bg 14:22 / 10.08.2023Коментари (0)225
©
Миналият месец започна експеримент във Великобритания, тъй като с масовото навлизане на генеративните изкуствени интелекти и технологиите като цяло, все повече се очертава прекрасното време, в което човек няма да ходи на работа от 9 до 17 часа, няма да има стандартна социална система. Всеки ще има един базов доход, а допълнителни средства ще се трупат по друг начин, обясни в предаването "Сценарий от бъдещето" на Радио "Фокус" водещата Ива Дойчинова.

Според футурологът доц. д-р Мариана Тодорова това е модел, който може да преобърне парадигмата на организацията на света. 

"Изглежда като твърде частен и като тясно решение, но може да прекрои архитектурата на социалните и икономическите системи. Ние може да направим няколко ключови разреза. От една страна Илън Мъск и Марк Зукърбърг много преди да се появи ChatGPT 3, големите езикови модели и революцията, която виждаме сега, те заговориха, защото очакваха това да се случи. Не са очаквали обаче, че ще се случи толкова бързо, толкова масово и посевместно, но имаха интуицията да прогнозират част от ефектите. От отдавна го коментират и оказват натиск върху държавите, защото все пак колкото и технологично да са ориентирани и да се интересуват от печалбата на своите корпорации знаят, че това може да доведи до някакви екстремни социални революции", каза още Тодорова.

Тя отбеляза, че много често в Америка и в Европа, Германия специално вече се говори за възможност за нещо подобно: "Усеща се, че бълбука на повърхността. То няма да бъде толкова заради икономически проблеми, макар че те са ключови, както и в Америка, колкото заради несправедливото функциониране на системите. И Тогава когато те предлагаха на Конгреса, далеч преди случващите се реформи, беше с мотивите, че редица хора ще останат зад борда, че не всички са т.нар. селфстартъри, биха могли да се преизобретят, да подновят своите умения и компетенции, да надграждат, да се преквалифицират и да учат през целия живот".

Според футуролога това ще е новото нормално: "Да се образоваме цял живот, докато имаме когнитивните способности. Редица експерименти са се правили - във Финландия, преди няколко години, а сега в Англия. Многопластов е феноменът, може да очертаем и драмата в експеримента и вероятните възможности: В Америка, когато е работено с малки общности, показва, че по-голямата част от хората - над 55% стават по-отговорни. Тя се чувстват съвестни и мотивирани да се променят към нещо по-добро, защото се чувстват подпомогнати и не са в тежка депресия и отчаяние. Купуват лекарства за децата си, посещават лекари, за да решат непосредствени проблеми със здравето си, решават някакви социални въпроси, децата се връщат към училище, те успяват да се измъкнат от дупката на депресията. Посещават курсове и животът им се променя към по-добро. Но има и такива, които се демотивират повече, взимат тези средства за даденост, потъват в алкохол и наркотици и не променят нищо".

Те обърна внимание, че тук е и субективният момент на волята, характерът и индивидуалните качества, които някой има и продължават да действат: "И ние не може да гарантираме, че тази система ще има посевместен успех. Това пък дава обаче възможни решения - да се наблюдават самите хора как реагират и да бъдат подпомагани там, където се усещат слабите звена, както в България, когато биват подпомагани определени етнически общности да ходят на училище - някои от тях го правят, другите не. Съответно би могло да се заложи казус, в който помощта ще се получава срещу резултат и то резултати, които не са дискриминационни и биха могли да бъдат отнесени към нарушаване на човешки права, а към полагане на грижа към себе си - здравна, психологическа, ако е необходимо и социална и курсове за преквалификация според възможностите на отделния човек. Защото не можем с някой, който е с ниска степен на образование, директно да изискаме той да получи високи дигитални умения. Има шанс тази система да проработи".

Доц. д-р Мариана Тодорова подчерта, че другият по-голям въпрос е икономически и след това социален, а именно откъде ще дойдат средствата: "Някои смятат, че ако ние обложим всички производства, които се автоматизират, дигитализират, роботизират и там, където навлиза ИИ с над 60-65% данъци, е достатъчно справедливо за собствениците на тези големи компании, корпорации, защото те влагат първоначална инвестиция, но минимизират всички други разходи, тъй като се работи 24 часа - няма социални и здравни осигуровки, няма субективна работа на хора, загуба на часове, пропаст между заложеното и изпълненото, макар че те ще руптаят срещу това. От друга страна се смята, че могат да бъдат обложени емитирането на въглеродните емисии и тези, които замърсяват природата ще плащат повече. Съответно общини, държави, които се развиват правилно - ще могат да продават зелени облигации. Това също е възможен източник на доходи.

Още за този модел може да чуете в прикачения аудиофайл.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Пожари 2024
Лято 2024
Газови доставки
Водна криза
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията