ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Днес празнуваме сладко изкушение! "Ако шоколадът е течност, пратете ни една бутилка да го опитаме" | ||||||
| ||||||
Човекът, който първи се решава да произвежда какаовото лакомство в България, е Велизар Пеев - бивш военен, участник в Сръбско-българската и Балканската войни. През 1901 г. той създава първата шоколадова работилница у нас – в София, с името "Индустрия за шоколад и захарни изделия - Велизар Пеев“ и в нея започват да се произвеждат за първи път в България шоколад, луксозни бонбони, бисквити. Има някои трудности, които предприемачът трябва да преодолее, и едната от тях е вкусът на клиентите – хората не знаят какво е шоколад, защото това е нещо ново за българите, обясни Макаринов. Той даде като пример една забавна подробност – заинтригуван от новото производство, свещеник от провинцията изпраща писмо до Велизар Пеев с молбата: "Ако шоколадът е течност, пратете ни една бутилка да го опитаме“. Първоначално в работилничката работят само десетина души и има 3-4 машини. В следващите години, с постоянство и упорит труд, малкото предприятие се разраства до по-сериозна модерна европейска фабрика. Персоналът вече наброява към 300 работници, има оборудване от 32 електромотора и 172 модерни машини. 1922 г. е важна година за Пеев - той прави клон на фабриката в Своге, като капиталът му нараства до сериозните 6 милиона тогавашни лева. Предприемачът закупува нови машини от различни германски и италиански вносители. Има даже и собствена електроцентрала, която работи в Своге и дори снабдява с ток града, разказа Макаринов. За по-сериозна шоколадова индустрия в България може да се говори след Първата световна война, коментира главният уредник на Националния политехнически музей. Той уточни, че през 30-те години и други фабрики започват да произвеждат шоколад. Най-известните сред тях са фабриките на Стефан Балъкчиев, Аврам Чельовски, Арон Бераха. След повече от 100 години, днес в България шоколадът вече не е екзотика. Шоколадовата индустрия става все по-креативна и шоколадовите форми не се ограничават само до блокчета, бонбони и кремообразни десерти. Някои сладкари създават истински произведения на изкуството - шоколадови цветя, различни фигурки и играчки, шоколадови бижута, дори шоколадови скулптури и картини. Денят на шоколада се отбелязва от 2009 г. и е свързан с годишнина от доставката на първата партида какаови зърна от Южна Америка в Испания през 1550 г. Шоколадът е произведен за първи път от ацтеките, които го наричат "храна на боговете". |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Любопитни новини:
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Обстановката на АМ "Тракия" – в ролята на репортери са самите шофьори
08:28 / 30.11.2024
Животновъди от района на Велинград посрещнаха изгрева с нов протест
08:27 / 30.11.2024
Доц. Наталия Киселова: Искам да се извиня на всички български граждани
11:01 / 30.11.2024
Абонамент
Анкета