ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Днес агнешкото е на трапезата. Как го сготвихте? | ||||||
| ||||||
Печено агнешко на фурна Необходими продукти: 1 агнешка плешка или бутче 1 връзка пресен лук 5 стръка джоджен 1 ч.л. червен пипер 1/2 ч.л.черен пипер Начин на приготвяне: Измивате добре агнешкото бутче или плешка, след което го поръсвате със сол, която втривате в месото с ръце. Поръсвате с червен и черен пипер, който също се втрива добре в агнешкото бутче. Оставяте месото за около 15 минути, за да поеме подправките. Междувременно нарязвате лука и джоджена на дребно. Поставяте агнешкото в голяма тава, според размера на бута, наливате 1 чаена чаша топла вода, в която добавяте нарязаните лук и джоджен. Поставяте тавата в предварително загрята на 200 градуса фурна за около 15 минути, за да хване агнешкото лека коричка, след което вадите тавата, покривате я плътно с алуминиево фолио и печете около 3 часа на 180 градуса. Въпреки, че обикновено това е времето необходимо за изпичане на агнешкото, след около 2 часа прекарани във фурната може да погледнете, дали месото не е останало без вода, или пък дали не е вече готово. Преди сервиране може да махнете фолиото и да запечете за десетина минути, за да хване вашето агнешко печено апетитна коричка. Пълнена агнешка плешка Необходими продукти: 1 агнешка плешка 1 агнешки бял дроб 1 агнешки черен дроб две трети ч.ч. ориз 1 връзка пресен лук 1/2 връзка магданоз 1/2 връзка джоджен 1/2 ч.л. черен пипер 1 с.л. червен пипер 4 с.л. олио Начин на приготвяне: За да можете да срежете плешката и да получите джоб, трябва предната плешка да е оставена с 2-3 ребра при разфасоването на агнето. С остър нож разцепете плешката под кожата в посока от ребрата към бута, правете го внимателно. Оформя се джобът, в който ще пълните плънката и го разширявате с ръка. Докато подготвяте плешката слагате белия и черния дроб да се сварят за около 20 минути. Сгорещявате олиото в дълбок тиган или тенджера, след което изсипвате измития ориз и ситно нарязания лук в него, разбърквате, докато оризът стане прозрачен. Нарязвате черният и белият дроб на ситно и ги добавяте към ориза. Добавяте също ситно нарязания магданоз и ситно нарязания джоджен, както и три черпака от бульона, в който са врели дреболиите (черният и белият дроб), черния пипер и половин чаена лъжица сол. Оставяте плънката да ври, докато оризът поеме напълно течността. Осолете плешката отвътре и отвън и напълнете получения “джоб" с плънката. Притискайте плънката плътно в получената кухина. Ако остане плънка която не можете да съберете в плешката, добавете малко вода и я сварете отделно (може и да я печете в тавата с плешката). Зашивате пълнената агнешка плешка с голяма игла и дебел конец. Имайте предвид, че трябва да зашиете отвора плътно, тъй като при печене оризът набъбва и ако не е добре зашита, може да излезе. Намазвате напълнената и зашита плешка с олио и червен пипер. Слагате плешката в голяма тава и добавяте половин литър вода. Печете пълнената агнешка плешка в предварително загрята на 200 градуса фурна за 2,5-3 часа, като периодично заливате плешката с по няколко лъжици от соса в тавата, за да остане сочна и да не изгори. Ярешко с лук Необходими продукти: 1,5 кг ярешко (агнешко) месо 4 връзки пресен лук 1 връзка джоджен 1 връзка магданоз 1 с.л. червен пипер 1 ч.л. черен пипер 1 к.ч. олио Начин на приготвяне: Измивате лука и подправките и ги нарязвате на ситно. Ярешкото месо измивате добре, след което го намазвате с олио и го натривате с подправките и 1 чаена лъжица сол. В дълбока тава изсипвате нарязаните лук и подправки и посолявате с половин чаена лъжица сол. Върху канапето от лук и подправки поставяте овкусеното ярешко месо, добавяте 1,5 чаена чаша вода и покривате добре тавата с алуминиево фолио. Печете ярешкото в предварително загрята на 200 градуса фурна за около два часа и половина, след което махате фолиото, намаляте фурната на 180 градуса и печете още 30 минути, за да придобие ярешкото месо апетитна златиста коричка. Дроб сарма Необходими продукти: 1 кг агнешки дреболии - черен дроб, бял дроб, момици, черва 1 ч.ч. ориз 1 връзка пресен лук 1 агнешко було 1 връзка магданоз 1 връзка джоджен 1/2 ч.л. черен пипер 3 яйца 600 г кисело мляко 1/2 ч.ч. олио Начин на приготвяне: Първо трябва да сварите дреболиите. Ползвайте пълен агнешки комплект, за да бъде ястието по-богато. Измивате агнешките дреболии и ги слагате да заврат. Малко преди да заврат, след като се запени, изхвърлете водата и измийте дреболиите. Варете 15-20 минути. Докато варите агнешките дреболии измийте и нарежете на ситно лука, джоджена и магданоза. Измийте и ориза. В тенджера сгрейте олиото добавете нарязания лук и разбъркайте. След 2-3 минути добавете ориза и бъркайте докато оризът стане стъклен. Сварените дреболии нарежете на ситно, добавете към ориза, добавете нарязаните на ситно джоджен и магданоз, като и черния пипер и 2 чаени лъжици сол и разбъркайте добре. След това добавете и две чаени чаши от бульона, в който са врели дреболиите и оставете на котлона, когато сместа поеме водата. Нарежете агнешкото було на парчета. Във всяко парче от булото сложете по 2-3 супени лъжици от поизстиналата смес и завийте на малки вързопчета. Наредете сармичките в тава, като подвитите крайчета са от долната страна, за да не се разтворят по време на печене. Слагате тавата във фурната и печете на 180 градуса докато порозовеят леко. Разбийте яйцата и киселото мляко и залейте с тази смес дроб сармата. Печете отново до порозовеняване на заливката. |
Още по темата: | общо новини по темата: 126 | ||||||||||||
| |||||||||||||
предишна страница [ 1/21 ] следващата страница |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Любопитни новини:
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Анкета