ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Динята помага при мускулни болки
Автор: Екип Sofia24.bg 14:10 / 25.07.2024Коментари (0)934
©
Любимият летен плод - динята - е не само освежаващ и вкусен, но и изключително полезен за здравето. Високото ѝ съдържание на вода, което е около 92%, я прави отлична хидратираща храна, особено в горещините. Освен хидратация, динята предлага множество ползи за здравето благодарение на богатия си хранителен профил, което я прави полезна по няколко причини.

 

1. Хидратация и електролитен баланс: Динята е съставена предимно от вода, която помага за поддържане на хидратацията на организма. Това е от съществено значение за поддържане на жизненоважни телесни функции, включително регулиране на температурата, храносмилане и усвояване на хранителните вещества. Освен това динята съдържа електролити като калий и магнезий, които са от решаващо значение за поддържане на баланса на течностите и за предотвратяване на мускулни крампи.

2. Богата на антиоксиданти: Динята е пълна с антиоксиданти, включително витамин С, ликопен и бета-каротин. Ликопенът, по-специално, е мощен антиоксидант, известен с потенциала си да намалява риска от някои видове рак, като например рак на простатата, и да подпомага здравето на сърцето, като понижава нивата на холестерола и кръвното налягане. Антиоксидантите помагат в борбата с оксидативния стрес и възпалението, които са свързани с хроничните заболявания.

 

3. Здраве на сърцето: Аминокиселината цитрулин, съдържаща се в динята, се превръща в организма в аргинин, който играе важна роля в производството на азотен оксид. Азотният оксид спомага за отпускане на кръвоносните съдове, подобряване на кръвния поток и намаляване на кръвното налягане. Този процес е полезен за здравето на сърдечносъдовата система, като потенциално намалява риска от сърдечни заболявания.

 

4. Ползи за кожата и косата: Витамините А и С в динята са жизненоважни за здравето на кожата. Витамин С е необходим за производството на колаген - протеин, който поддържа кожата еластична и подпомага заздравяването на рани. Витамин А спомага за възстановяването на кожните клетки и поддържането на здрав тен. Освен това хидратиращите свойства на динята могат да допринесат за поддържане на нивата на влажност на кожата, да предотвратят изсушаването ѝ и да насърчат здравословния ѝ блясък.

5. Управление на теглото: Благодарение на високото съдържание на вода и ниския брой калории динята може да бъде чудесно допълнение към плана за отслабване или управление на теглото. Тя осигурява усещане за ситост без значително калорийно натоварване, което улеснява контрола върху размера на порциите и намалява общия прием на калории.

6. Здраве на храносмилателната система: Динята съдържа малко количество диетични фибри, които подпомагат храносмилането и предотвратяват запек. Високото съдържание на вода също така улеснява редовното движение на червата, като омекотява изпражненията и насърчава здравето на храносмилателната система.

7. Мускулна болка: Някои проучвания показват, че консумацията на диня или пиенето на сок от нея може да намали мускулната треска след тренировка. Този ефект се приписва на аминокиселината цитрулин, която може да подобри спортните постижения и да намали времето за възстановяване.

Динята е най-полезна заради хидратиращите си свойства, богатото съдържание на антиоксиданти, ползите за здравето на сърцето, грижата за кожата и косата, управлението на теглото, здравето на храносмилателната система и потенциала за облекчаване на мускулната треска. Нейната универсалност и многобройните ползи за здравето я правят ценно допълнение към балансираната диета, особено през топлите месеци, пише actualno.


Още по темата: общо новини по темата: 1028
07.09.2024 »
07.09.2024 »
07.09.2024 »
07.09.2024 »
07.09.2024 »
07.09.2024 »
предишна страница [ 1/172 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Пожари 2024
Лято 2024
Газови доставки
Водна криза
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията