ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Да оставите домашния си любимец в хотел, ще ви струва колкото самите вие да си вземете стая 
Автор: Екип Sofia24.bg 10:35 / 10.09.2024Коментари (5)909
©
През месец септември с натрупването на почивни дни, традиционно българите избират да пътуват и на близки, и на далечни дестинации. Често срещан проблем обаче е какво да правим с домашните си любимци, когато сме на път. В България има общо 38 хотела с лиценз за домашни любимци.

Как да ги разграничим от нерегламентираните?

Вече повече от 5 години Вирджиния Данчева се грижи за кучета и котки в хотел за домашни любимци в столицата.

"Този хотел специално е предназначен за малки породи кучета. Защото повечето малки кученца ги е страх от големите и са редки случаите, когато големите могат да си играят с малките“, коментира тя.

Всички подобни лицензирани хотели за животни са в публичен регистър, който Българската агенция по безопасност на храните води.

"По данни на регистъра, съгласно последната му актуализация, извършена на 23 юли тази година, броят на регистрираните хотели в страната е 38. 13 от тях са на територията на Столична община“, посочва д-р Йорданка Шопова – главен експерт от Дирекция "Здравеопазване и хуманно отношение към животните".

Екип на bTV посети хотел, в който могат да бъдат настанени 25 кучета и 15 котки, а места за предстоящите празници и почивни дни след две седмици вече няма.

Средно животните остават в него по една седмица, а програмата им започва още от 6:00 часа сутринта - със закуска, разходка и почистване на стаичките.

"Хранене към 18:00 час след това пак разходка и към 21:00 часа ги слагаме за нощния им сън. Като всяко кученце си има индивидуална стаичка, в която да си има лично пространство и да си почива“, коментира Вирджиния Данчева.

Ако и вие искате да оставите вашия домашен любимец в хотел, е необходимо да представите валиден паспорт с годишна ваксина и обезпаразитяване.

"Тези обекти задължително имат сключен договор с ветеринарен лекар, който извършва клиничен преглед на животните при постъпване. Обектите трябва да притежават и специални помещения за отглеждане на животните, в това число и за изолиране на болни животни“, посочва д-р Йорданка Шопова.

Стопаните трябва да имат предвид, че за някои животни непознатото място може да доведе до стрес.

"Ако е куче - те са по-адаптивни, ще се приспособи по-бързо. Ако е котка - котката е животно, което не обича много промените и обикновено се изразява със скриване, апатия, за няколко дни. Колкото и дни да го оставим, самата промяна ще се прояви. Лесно адаптивните може и за няколко дни, и за 20 дни да ги оставим. На трудно адаптивните обикновено им трябват повече дни“, посочва д-р Димитър Яновски – зам.-председател на Българския ветеринарен съюз.

Социалната активност на кучетата им помага по-бързо да се приспособят към мястото. За тях нощувката в хотела е 40 лева на ден, като в цената не е включена храна, която оскъпява престоя с 5 лева.

"При котета е малко по-различно - ние ги храним само с наша храна и цената е 30 лева. Но при тях гледаме да ги храним с висококачествена храна, защото стресът им влияе много“, казва Вирджиния Данчева.

Експертите съветват стопаните задължително да проверяват в какви условия ще бъде отглеждано животното, когато бъде настанено в хотел.

"Има всякакви инфекциозни болести от различен характер, паразитни болести също могат да се предават от едно животно на друго. Имайте предвид, че особено когато говорим за куче, то не живее в изолирана среда. Дори за котка - пак няма как да се отглежда в стерилна среда, защото ние се движим и няма как да предпазим животното на 100 процента. Това не трябва да бъде първият спиращ фактор“, посочва д-р Димитър Яновски.

А при съмнения относно здравните и зоохигиенни параметри на хотела, е необходимо гражданите се допитат до публичния регистър на БАБХ и компетентните органи.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 11.09.2024 г.
0
 
 
ИСПАНИЯ Е ДРУГА РАБОТА. КЪДЕ ГЪДУЛКА, КЪДЕ ЦИГУЛКА
Aнонимен
на 10.09.2024 г.
0
 
 
В Испания една нощувка за домашен любимец е от 12 до 15 евро с включена храна За месец 130-150 евро. Тия тук са толкова алчни, че няма накъде...но накрая всеки си плаща за всичко.
Aнонимен
на 10.09.2024 г.
0
 
 
Сигурен съм, че всеки който отглежда куче или котка в апартамента,има нещо сбъркано в главата.
Коментарите са на публикуващите ги. Sofia24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Градският транспорт в София
Отношенията София-Скопие
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
17 септември – Денят на София
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията