ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Д-р Силвия Еленкова: Според традиционната китайска медицина здравето представлява едно динамично равновесие
Автор: Живко Кръстев 14:27 / 17.11.2023Коментари (0)564
©
В момента текат мащабни проучвания, които да изчистят съмненията за това, че акупунктурата е псевдонаука и да се докаже научната й стойност като метод. Акупунктурата е холистичен метод. Тя разглежда човека като едно цяло, в центъра на което е енергията Чи. Това каза д-р Силвия Еленкова – специалист в областите акупунктура, традиционна китайска медицина и хомеопатия, в предаването "Човекът на фокус“ на Радио "Фокус“. 

Тя обясни, че енергията Чи циркулира в човешкото тяло по меридиани: 12 чифтни, плюс два срединни меридиана – един преден и един заден. "За да се трасират като меридиани, има пунктове, които са активни точки. Това са акупунктурните точки и местата, където енергията тече малко по-повърхностно и може да бъде въздействана чрез убождане и чрез други методи, да речем чрез натиск, което е акупресура“, обясни д-р Еленкова.  

Акупунктурата разчита на ребалансиране на енергийните дисбаланси в човешкия организъм. "Според традиционната китайска медицина здравето представлява едно динамично равновесие, което може да се поддържа чрез акупунктура на енергийно ниво. Това динамично равновесие е равновесие на физически компонент, на психо-емоционален компонент и на духовен компонент. Шапката на всичко обаче е енергията, която циркулира“, подчерта д-р Еленкова.  

Методът на акупунктурата е на 6000 години и представлява въздействие чрез метални игли върху определени места от кожата на човешкото тяло. Иглите са фабрично стерилни и еднократни, поясни специалистът. "Това са активни точки, специално картирани от китайската медицина. Убождайки тези точки се осъществява лечебно въздействие. Става дума за комбинация от точки, които се подбират след прецизна диагностика, с прийомите на китайската медицина – пулсова диагноза, диагностика на езика, разговор с пациента, наблюдение, палпаторна диагностика. Иглите се въвеждат подкожно, понякога по-дълбоко, в зависимост от това какво лекуваме“, обясни д-р Еленкова. 

Диагностицирането чрез езика е типично за традиционната китайска медицина. "Езикът на човека може да даде доста сериозна информация за моментното му здравословно състояние. Гледа се големина, дебелина, отпуснатост или стегнатост, присъствието на налеп или отсъствието на такъв, какъв е по характер налепът. Ако има липса на какъвто и да е налеп на върха на езика и зачервяване, най-често страда меридианът на сърцето. Ако видим бразда в центъра на езика – т.нар. стомашна бразда, знаем, че трябва да се задълбочим в посока стомаха“, даде примери специалистът. 

По думите й първото ниво на всяко заболяване е чисто енергиен дисбаланс и то се хваща с прийомите на китайската медицина – чрез диагностика на езика и на пулса. "На този етап акупунктурата много силно може да въздейства върху първите сигнали. Ако обаче не се обърне внимание се минава на функционално ниво. Това са вече състояния, които имат своите симптоми на ниво функционални нарушения. Следващото ниво вече е с анатомични нарушения, когато енергийният дисбаланс е твърде задълбочен и там невинаги акупунктурата може да се включи добре. Но на първите две нива тя е незаменимо допълващо средство, като в никакъв случай не трябва да отхвърляме, разбира се, всички възможни диагностични прийоми на западната медицина“, подчерта д-р Еленкова.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Февруари 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
Виж още:
Актуални теми
Почина Лиъм Пейн
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Катастрофи в София
Борба за влияние в Близкия Изток
Парламентарни избори октомври 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията