ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Чесънът е задължителна част от менюто на столетниците, които обитават един от гръцките острови | ||||||
| ||||||
Чесънът е зеленчук с редица доказани ползи за здравето ни - от предпазване от настинки и вируси, през превенция на онкологични заболявания и възпаления до грижа за сърдечно-съдовата система чрез регулиране на кръвното налягане. Е, именно той е и задължителна част от менюто на столетниците, които обитават остров Икария. Това не е особена изненада, защото той е силно застъпен в средиземноморската диета, която е на особена почит тук. Днес жителите на острова определят чесъна като неизменна част от традиционната народна медицина, която намира лечение за всички болести и състояния в природата. А една от популярните и често прилагани рецепти при различни болежки включва запарка от градински или планински чай, боров мед и чесън. Тази смес се използва както за профилактика, така и за лечение при първи симптоми на настинка и грип. И благодарение на нея успяват да се запазят здрави през цялата зима - дори в напреднала възраст, обяснява CNBC, цитирани от lifestyle.bg. Друго голямо предимство на чесъна е, че може да го консумираме както самостоятелно, така и като съставна част от редица рецепти - по нещо за всеки вкус. Ето и няколко вкусни (и полезни) предложения: 1. В салатен дресинг Може да ни звучи нестандартно, но ще придаде съвсем нов вкус на обичайните салати, които си похапваме. Препоръката е да го настържем на дребно и да го комбинираме с ябълков оцет, мед, зехтин, копър, сол и черен пипер. И когато говорим за Гърция, няма как да пропуснем и любимата салата дзадзики, която просто не е същата, ако няма достатъчно чесън. 2. Пикантна разядка Тук традиционното гръцко предложение носи името скордаля и се приготвя от основа от хляб или картофи, към които се добавя чесън, морска сол, лимонов сок или оцет и екстра върджин маслиново масло. По желание може да добавим и различни ядки или семена. Разядката се съчетава перфектно както с риба, така и с печени или пържени зеленчуци. 3. Подправка за зеленчуци Чесънът се комбинира перфектно с почти всички зеленчуци - от картофи, през зелен боб до патладжан и много други. Може както да го добавим към постните ястия, така и просто да овкусим зеленчуците, преди да ги сложим на грила или във фурната. 4. Паста Може да не свързваме това ястие първо с чесън, но той може да бъде ключова съставка в различни сосове, които да добавим към любимите си макаронени изделия. Пример за това е пастата скордомакаронада, чиито сос се приготвя от нарязан чесън, сварен в зехтин, комбиниран с настъргани домати и гарнирани със счукани ечемични сухари. Разбира се, можем да добавим лютивия зеленчук и към любимото болонезе. |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Любопитни новини:
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Такситата блокират АМ "Тракия", пускат само коли на специален режим
11:43 / 20.11.2024
Задържаха моториста, блъснал баба и внуче на столичния булевард "Гешов"
08:04 / 20.11.2024
Актуални теми
Абонамент
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове? | ||
Да (578) | 53% | |
Не (399) | 37% | |
Не мога да преценя (109) | 10% |