ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Българинът не сяда на масата без месце – телешко, свинско или пилешко да предпочетем | ||||||
| ||||||
Месото е важна част от хранителния режим на много хора, но изборът на вида месо, което консумираме, може да има съществени последици за нашето здраве. Ползите и вредите от консумацията на свинско, телешко и пилешко месо, почти са изравнени. Получаваме едноу за сметка на друго. Формулата е в баланса на консумацията, а не в произхода на протеина. Свинско Месо Свинското месо е богато на витамини от групата B, особено B1 (тиамин) и B6, които са важни за обмена на веществата и функционирането на нервната система. Протеин: То е добро източник на качествени протеини, които са необходими за изграждането и възстановяването на мускулите. Свинското, обаче и вреди: Свинското месо, особено мазните части, може да повиши нивата на холестерола, което увеличава риска от сърдечно-съдови заболявания. Сол: Често е обработено с високи количества сол, което може да допринесе за високо кръвно налягане. Телешко Месо Телешкото е богат източник на желязо, което е важно за производството на червени кръвни клетки, и цинк, който е необходим за имунната функция. Протеин: Подобно на свинското, телешкото също е отличен източник на Както свинското, така и телешкото месо може да съдържа високи нива на наситени мазнини, които могат да бъдат вредни за здравето. Обработено месо: Консумацията на преработени телешки продукти, като колбаси и пастети, е свързана с повишен риск от различни заболявания, включително рак. Пилешко Месо Пилешкото, особено без кожа, е с ниско съдържание на мазнини и е отличен избор за хора, които искат да намалят теглото си или да поддържат здравословен начин на живот. Пилешкото месо е известно с това, че е по-лесно смилаемо от червеното месо, което го прави предпочитано за хора с чувствителен стомах. Въпреки че много производители вече предлагат пилешко месо без антибиотици, все още съществува риск от наличието на остатъчни вещества в месото, които могат да бъдат вредни за здравето. Обработени пилешки продукти: Както при телешкото, консумацията на преработени пилешки изделия, като колбаси и хлебчета, може да бъде свързана с повишени здравословни рискове. |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Любопитни новини:
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Родена е на днешния ден през 1973 г., животът й е низ от перипетии
08:37 / 03.11.2024
Мощно земетресение с магнитуд 5.3 на Халкидики, усетено е и в София
19:47 / 03.11.2024
Актуални теми
Абонамент
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове? | ||
Да (578) | 53% | |
Не (399) | 37% | |
Не мога да преценя (109) | 10% |