ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Българинът и компотите в мазата – традиция и то с много плюсове
Автор: Десислава Томева 15:05 / 23.09.2024Коментари (0)897
©
Компотът е традиционна храна в България, но също е популярен и в други страни от Източна Европа и Централна Азия, като Русия, Украйна и Казахстан. В тези региони компотът е част от кулинарната традиция и често се консумира през зимата, като начин за запазване на плодовете.

Що се отнася до полезните свойства на плодовете в компота, при термична обработка част от витамините, като витамин C, се губят, защото те са чувствителни на топлина. Въпреки това, компотът запазва някои важни хранителни вещества, като фибри и минерали. Захарта, добавена при варенето, също може да намали ползите на напитката, но ако се използва по-малко количество или изцяло се пропусне, компотът остава по-здравословен.

По данни от Gotvach.bg, компотите все още съдържат антиоксиданти и фибри, което ги прави полезни за храносмилането и общото здраве, дори и след термична обработка. Така че, макар че се губят някои витамини, компотите могат да бъдат част от балансирано хранене, особено ако се приготвят с минимално количество захар.

Хранителната стойност на компотитеи вкус:

Запазване на витамини: При приготвянето на компоти, особено от пресни плодове, много от витамините, като витамин С, могат да се запазят, но част от тях може да се загубят по време на термичната обработка. Изборът на свежи и зрели плодове помага за максимално запазване на хранителните вещества.

Антиоксиданти: Плодовете са богати на антиоксиданти, които помагат за защита на организма от свободните радикали. Червените плодове, като череши и ягоди, съдържат особено високи нива на тези полезни съединения.

Фибри: Плодовете също така съдържат фибри, които са важни за храносмилането. Компотите могат да запазят част от фибрите, особено ако в тях се добавят и парченца плод.

Захар: Много компоти се приготвят с добавена захар, което може да увеличи калорийното съдържание. Важно е да се внимава с количеството захар, за да се запази здравословният аспект на продукта.

Консервиращи свойства: Всяка съставка, добавена в компота, има своите консервиращи свойства. Например, лимонова киселина, която често се добавя, помага за запазване на цвета и свежестта на плодовете.

Микроелементи: Различните плодове предлагат различни микроелементи. Например, прасковите са добър източник на калий, а ябълките предлагат полезни вещества, като бор и витамин К.


Още по темата: общо новини по темата: 599
23.11.2024 »
11.11.2024 »
31.10.2024 »
23.10.2024 »
20.10.2024 »
20.10.2024 »
предишна страница [ 1/100 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Август 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията