ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Богат е на много фибри, но вреден ли е червеният пипер?
Автор: Екип Sofia24.bg 17:21 / 14.12.2023Коментари (0)558
©
Червеният пипер е от семейство Картофови, близък роднина на картофа и домата. Той е изключително полезен, богат на витамин С, витамин А, манган, каротени и витамин Е. Тези витамини са едни от най-важните за поддържане на здрав организъм и тяло.

Пиперът, от който се прави червеният пипер, съдържа и големи количества минерали – фосфор, магнезий, калций и др. Червеният пипер е препоръчителна храна при диети, целящи отслабване или дори само запазване на теглото, както и за постигане на здравословен и балансиран начин на хранене.

Това се дължи на богатото му съдържание на фибри и минималният процент калории. В една супена лъжица от подправката се съдържат едва 17 калории и под 1 г мазнини. Манган от друга страна има способността бързо и безпроблемно да абсорбира мазнините.

Червеният пипер съдържа още и салицилати, които имат противовъзпалително и обезболяващо действие. Всичко това го прави много полезен при страдащите от артритни заболявания - ревматоидни или дегенеративни.

Лютият червен пипер от своя страна е богат на веществото капсацин, което придава лютият му вкус. Той има способността да повишава кръвоснабдяването на кожата, като оказва силен затоплящ ефект. Когато се консумират пресни чушки, затоплящият ефект е незначителен, тъй като съдържанието на капсаициноидите е ниско и те бързо се метаболизират в организма.

Единствената вреда, която се смята, че носи червеният пипер, е дело на лютия червен пипер. Предполага се, че лютото вреди на стомаха. Това обаче не е точно така, тъй като лютото може да се превърне в проблем, само ако имаме нарушена защита на стомаха и червата.

Пикантната храна създава стомашни проблеми, но лютият червен пипер има ползотворен ефект за предпазване от поява на стомашни язви. Пиперът има способността да убива бактериите в стомаха. Той кара клетките в него да секретират сокове, които го предпазват предпазват от язви.

Червеният пипер е сред най-разпространените и обичани подправки. Той неминуемо присъства на всяка трапеза. Ползите му са многобройни, а употребата - всестранна. Разбира се, запръжка с олио и червен пипер няма как да се счита за полезна за вашия организъм, припомнят от gotvach.bg.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Февруари 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
Виж още:
Актуални теми
Зима 2024/2025 г.
Зима 2023/2024 г.
51-ото Народно събрание
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
В столичния кв. "Младост 1" откриха труп на жена, има следи от насилие
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията