ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Билките, които подпомагат храносмилането – особено важни в дните с преяждане | ||||||
| ||||||
Едно от често използваните растения, подпомагащи храносмилането е синята жлъчка. Дрогата се използва както другите съдържащи горчиви съставки растения за стимулиране на храносмилането - засилване на секрецията на жлъчка, стомашен и чревен сок от активиране перисталтиката на червата. Билката у нас най-често се прилага като жлъчегонно средство при жълтеница, камъни в жлъчния мехуp, лошо храносмилане, атоничен запек, хронични бъбречни възпаления и камъни в бъбреците, за стимулиране обмяната на веществата и др. Клинични данни показват, че синята жлъчка засилва рефлекторно стомашно-чревната секреция и перисталтика, регулира изхожданията и повишава апетита. Установено е хипогликемично действие на билката. В народната медицина това е една от най-използваните билки за лечение на чернодробни и жлъчни заболявания. Резене (див копър). Плодчетата на растението се прилагат особено често при деца с ленив стомах, безапетитие, запек с колики, задръжка на газове и др. Те стимулират храносмилането - подобряват апетита, премахват коликите, действват газогонно и слабително. Действието им се засилва, когато се комбинират със слабителни билки. Препаратите от листа и семена от див копър са забелязани като помощ за предотвратяване и облекчаване образуването на газове и намаляване на подуване на корема, киселини и запек. Смята се също, че дивият копър насърчава секрецията на храносмилателни ензими и стимулира апетита. Копърът обикновено се счита за безопасен, въпреки че рядко може да причини алергична реакция. Не се препоръчва употребата му по време на бременност. Чесънът подобрява апетита, стимулира отделянето на стомашен сок, на жлъчка, на смилателни ферменти и с това подобрява храносмилането. Антиоксидантните и антибиотичните свойства на чесъна подпомагат поддържането на здрава чревна флора. Той е чудесно средство за облекчаване на стомашно-чревни проблеми, като стимулира храносмилането и намалява възпаленията в червата. Редовната му консумация може да помогне за предотвратяване на стомашни инфекции и подобряване на храносмилателния комфорт. Куркумата е друга популярна подправка, която може да направи чудеса и за вкуса на храната, и за храносмилателната система, но също така е много популярна и с противовъзпалителните си свойства. Именно противовъзпалителната ѝ природа прави куркумата полезна подправка за хората, страдащи от стомашни разстройства като IBS (синдром на раздразненото черво), облекчавайки симптомите и улеснявайки храносмилателната им система. Освен това, куркумата също подпомага жлъчното производство в черния дроб, като така помага на организма да разгражда дори и иначе трудните за усвояване мазнини - по-ефективно. На вкус куркумата е топла, земна и леко горчива. Често се използва в рецепти за къри, супи и яхнии, пише Puls.bg. Добавянето на щипка черен пипер, заедно с куркумата в здравословни рецепти пък може да подобри усвояването на куркумина, правейки го още по-ефективен за здравето на стомаха. |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Любопитни новини:
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Какво да сложим на трапезата за Нова година?
09:28 / 31.12.2024
Вкусна питка за Нова година
08:41 / 31.12.2024
Ужас на "Ботевградско шосе": Тежка катастрофа със страховити кадри
20:28 / 31.12.2024
Мръсен въздух над София
09:45 / 31.12.2024
Концертите на 2025
17:14 / 31.12.2024
Актуални теми
Абонамент
Анкета