ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Билките, които е задължително да имате през зимата у дома | ||||||
| ||||||
Едва ли има селска къща в България, в която да няма събрани и изсушени шипкови плодове. Шипката е едно от най-често използваните лечебни растения за приготвяне на чай през зимните месеци. Ефективността на шипката се дължи на голямото съдържание на витамин С. Малките дози витамин С доказано стимулират функциите на имунната ситема. Шипката се използва при лечение на грип, простудни заболявания и кашлици. Високото съдържание на витамин C и антиоксиданти подпомагат дейността на белите кръвни клетки. Шипката е мощно средство при лечение на авитаминоза и хиповитаминоза C, които протичат като заболяването скорбут. Неприятен факт е, че при изсушаване, обработка и пакетиране на плодовете витамин С се губи. Донякъде индустрията се опитва да компенсира тази загуба като допълнително обогатява шипките с фабрично получен витамин С, но ползите от билката така далеч не са същите както от суровия плод по отношение на него. Джинджифилът е добре позната подправка, която има мощни противовъзпалителни и антиоксидантни свойства. Той помага за стимулиране на кръвообращението, облекчаване на болката и намаляване на възпалението. Освен това джинджифилът може да помогне за успокояване на храносмилателния тракт и да осигури незабавно облекчение при настинка или грип. Джинджифилът доказано лекува зачервено гърло и успокоява кашлица, бронхит и по-леки възпаления на дихателните пътища. Има сведения, че приемът на джинджифил може да облекчи симптомите при астма. Благодарение на естественото си отхрачващо действие, той може да увеличи капацитета на дихателните пътища, което от своя страна подобрява дишането. Използва се както за терапия, така и за превенция при сезонни вируси и настинки. Подпомага отпушването на синусите, което го прави отлично лекарство за хора, страдащи от синузит. Карамфил. Освен ароматна подправка за вкусни коледни сладки, карамфилът е мощен антисептик, използван широко в медицината. Маслото от карамфилово дърво е мощно средство за лечение на различни здравословни проблеми, включително болки в гърлото, настинки, грип и бронхит. Има антисептични, аналгетични и противовъзпалителни свойства, които го правят идеален избор за зимни напитки. Можете да добавите няколко капки карамфилово масло към вашия чай или да го използвате локално за облекчаване на болката и възпалението. Лечебните свойства на карамфила се дължат главно на евгенола - основният компонент на карамфиловото масло. Именно той дава специфичен аромат, анестетикът, спазмолитичните, антисептичните (бактерицидни), потогонните, диуретичните ефекти също са свързани с него. Липа. За къде без нейно величество, ароматната липа? Липовият цвят притежава потогонно, противомикробно, противовъзпалително и диуретично действие. Прилага се под формата на чай при остри катари на горните дихателни пътища, простудни заболявания като изпотяващо, спазмолитично и противовъзпалително средство. Външно се използва за гаргара, при възпаление на гърлото и устната кухина, за бани при изгаряния, кожни обриви, ставни болки други. Липата се използва и при нервно напрежение, възбуда и преумора. Действа успокояващо и подобрява съня, пише Puls.bg. Има данни, че липовият чай действа добре и при деца с дефицит на вниманието, а също и при умствена преумора. |
Още по темата: | общо новини по темата: 523 | ||||||||||||
| |||||||||||||
предишна страница [ 1/88 ] следващата страница |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Любопитни новини:
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Анкета