ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Без тази подправка не започвайте да готвите за трапезата на Бъдни вечер
Автор: Екип Sofia24.bg 15:55 / 23.12.2023Коментари (0)472
©
Джодженът, наричан у нас още гьозум, е широкоразпространена подправка. На българската трапеза тя неизменно присъства при приготвянето на бобени ястия, както и при подправянето на някои видове меса. Но освен като отлична кулинарна притурка, джодженът е растение, което е богато на множество полезни вещества. Благодарение на тях джодженът днес е често използвано средство със спазмолитично, местно обезболяващо и антисептично действие.

Джодженът увеличава секрециите в стомаха и червата, предизвикват разширяване на коронарните кръвоносни съдове и това са само малка част от благоприятните действия, които тази популярна подправка оказва върху нашия организъм.

Джодженът е известен с латинското наименование Mentha spicata, като синоним се използва и M. Viridis. Известен още и като Мятва, джодженът представлява вид мента, растяща в централна и южна Европа. По своята същност той е тревисто многогодишно растение, достигащо на височина 30-100 см, с листа, дълги 5-9 см и широки 1.5-3 см, с назъбени краища. Цветовете са събрани в класовидни съцветия, като всеки от тях е розов или бял, на дължина и ширина 2.5-3 мм. Джодженът вирее най-добре върху влажните почви.

Най-разпространена е пиперливата или лютивата мента, която е многогодишно тревисто растение. Тя не се среща в диво състояние, тъй като е получена чрез кръстосване. За този хибриден вид се намират сведения още от Средните векове, като днес джоджена е широко разпространен из цял свят.

Състав на джоджена

Съдържа голямо количество ароматни масла, между които и ментол (до 50-60%). Количеството на ароматните масла в този събрат на ментата е до 3%, но съставът му е различен, като зависи от сорта и климатичните условия, в които расте или се отглежда. Качеството на маслото зависи и от присъствието на други съставки, като кетона жасмон.

Количеството на кетонът ментон в ароматното масло на джоджена е около 10-15% и има подчерта свежа и приятна миризма. Още от съставките са ментофуран, изоментол, неоментол, пулегон, пиперитон, пинен, лимонен, цинеол. Листата на джоджена и ментата са източник на около 6-12% танини, горчиви вещества, флавоноиди, никотинова киселина, така също и нейния амид, каротиноиди и още други важни полезни вещества.

Съхранение на джоджен

Дали ще си купите пресен или сушен джоджен е въпрос на личен избор, но имайте предвид, че сушеният джоджен е много по-ароматен. Ако все пак си купите пресен, може да го запазите свеж до няколко дни, увийте го във влажна кърпа и го приберете в найлонов плик в хладилника.

Като купувате сушен джоджен, обърнете внимание на цвета му - той трябва да бъде светлозелен, което ще ви гарантира че билката е прясна. Прекалено тъмния цвят е знак, че е съхранявана прекалено дълго с сухо състояние и е изгубила част от прекрасните си ароматни свойства. Съхранявайте сухия джоджен в добре затворен буркан за няколко месеца.

Кулинарно приложение на джоджен

Джодженът е многогодишно тревисто растение, от което в кулинарията се използват предимно листата. Те, в прясно или изсушено състояние са отлична подправка на салати, супи. Ястията от фасул няма как да имат специфичния, обикнат от българина вкус без към тях да се прибави джоджен. С добавка на джоджен се приготвят също така различни гозби от зеленчуци, безмесни и месни консерви и много други ястия.

Джодженът се отличава с приятната си миризма и слабо парлив вкус. Джоджен се използва при приготвяне на пюрета от спанак, при яхнии от агнешко, овче и шилешко месо, за агнешка плънка, при задушени меса и варено - свинско задушено или телешко задушено. В боб чорбата и печеното агнешко джодженът е задължителен. С употребата му обаче трябва да се внимава - поради специфичния си и доста силен аромат, трябва внимателно да се съчетава с другите подправки, защото може да притъпи техните аромати и вкусови качества.

Ползи от джоджена

Джодженът има множество благоприятни и оздравителни свойства върху организма на човек. Джодженът е отлично средство за успокоение на чревните спазми, като тонизира червата и спомага за нормалното храносмилане. Отвара от джодженови листа може да помогне при колит, ентероколит, диария, газове и подуване на корема, както и при болки в стомаха, породени от женско неразположение. Съществуват множество разновидности на ментата, която е позната като подправка и лечебно средство още от древността.


Още по темата: общо новини по темата: 357
07.03.2024 »
23.01.2024 »
14.01.2024 »
13.01.2024 »
09.01.2024 »
08.01.2024 »
предишна страница [ 1/60 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Пожари 2024
Лято 2024
Газови доставки
Водна криза
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията