ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Ако замразявате храната си, трябва да знаете това
©
Замразяването е един от най-популярните методи за съхранение на храни, който позволява дълготрайното запазване на свежестта и вкуса на продуктите. То е удобно и лесно за прилагане както в домашни условия, така и в индустриален мащаб. Но как точно този процес влияе върху хранителната стойност на продуктите? Въпреки че замразяването може да промени някои характеристики на храната, то запазва голяма част от нейните хранителни вещества, ако се извършва правилно. 

Замразяването на храната включва понижаване на температурата до нива, при които водата в продуктите се превръща в лед. Това забавя или напълно спира растежа на микробите, които могат да предизвикат разваляне на храната. При индустриалното замразяване често се използват методи като шоково замразяване, при които храната се замразява за много кратко време при изключително ниски температури. Това помага за минимизиране на уврежданията на клетъчните структури на продуктите.

Замразяването има различно въздействие върху различните витамини и минерали в храната. Водоразтворимите витамини, като витамин С и В комплекс, са най-уязвими към процеса на замразяване. Те могат частично да се разрушат, особено ако храната не е била замразена бързо или ако не е била правилно съхранявана. Въпреки това загубите са сравнително малки в сравнение с други методи на съхранение, като сушене или консервиране.

Минералите, като желязо, калций и магнезий, остават почти непроменени при замразяване. Това се дължи на факта, че те са стабилни и не се разрушават при ниски температури. Фибрите също остават непроменени, което означава, че хранителната стойност на замразените плодове и зеленчуци остава висока.

Един от основните недостатъци на замразяването е промяната в структурата на продуктите, особено при плодове и зеленчуци. Когато водата в тях замръзне, тя образува кристали, които могат да разрушат клетъчните стени. Това може да доведе до омекване на текстурата след размразяване. Тази промяна обаче не влияе значително на хранителната стойност, а по-скоро на естетическите и вкусови характеристики на продуктите.

Замразяването има сравнително малък ефект върху антиоксидантите и фитонутриентите, които се намират в плодовете и зеленчуците. В някои случаи, замразяването дори може да запази тези съединения по-добре, отколкото ако продуктите бяха оставени на стайна температура. Процесът на замразяване спира ензимната активност, която може да разруши антиоксидантите, и така се запазва тяхната полезност за по-дълго време, пише Puls.bg.

Замразяването има редица предимства пред други методи на съхранение като консервиране, сушене или мариноване. Например при консервирането се използват високи температури, които могат да разрушат чувствителните витамини. Сушенето пък може да намали водното съдържание и да промени структурата на продукта, като същевременно може да доведе до загуба на някои хранителни вещества. В този контекст замразяването е по-добър избор, ако целта е запазването на максимално количество хранителни вещества.

Замразяването на храната е ефективен метод за съхранение, който минимално променя хранителната стойност на продуктите. Въпреки че може да доведе до леки загуби на някои водоразтворими витамини и промени в текстурата, то запазва по-голямата част от минералите, фибрите и антиоксидантите. В сравнение с други методи на съхранение, замразяването предлага значителни предимства по отношение на запазването на хранителните вещества и качеството на храната. Затова то остава предпочитан метод за съхранение както в домашни условия, така и в хранителната индустрия.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Август 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Катастрофи в София
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
50-ото Народно събрание
Крал Чарлз е болен от рак
Отбелязване на Деня на Независимостта
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията