ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Ако си набавите ревен, яжте само дръжките, защото листата са отровни
Автор: Екип Sofia24.bg 09:45 / 30.05.2024Коментари (1)692
©
На пазара разнообразието от зеленчуци е все по-голямо, но някои от тях си остават не толкова популярни, колкото други. Сред тях е и представителят на семейство Лападови ревенът. Той може да наподобява на вид на други зеленолистни, но това, което го различава от тях, е, че не листата (които са отровни) се ядат, а техните дръжки.

Хибридното растение е особено популярно в Германия, но може да се намери и в много други страни. Най-често се консумира след някаква термична обработка и се използва за направата на сладка или печива. 

За какво е полезен

Ревенът не е растение, подлагано на много научни тестове, затова и информацията за ползите от него е ограничена. Знае се, че не е от най-богатите на хранителни вещества но пък е и беден на калории. В състава му се отчита сравнително по-високи нива на калций, както и на витамин С и К, но със сигурност не може да разчитаме на него, за да си подсигурим необходимата дневна доза.

Големият плюс на ревенът е голямото съдържание на фибри. А те имат редица доказани ползи за организма. Сред тях е намаляването на нивата на лошия холестерол, регулиране на кръвната захар и подобряване на храносмилането.

Освен това ревенът е богат на антиоксиданти като според някои изследвания в него има повече полифеноли, отколкото в кейла. Също така съдържа антоцианити, които са отговорни и за яркия цвят на стеблата. Антиоксидантите помагат на тялото да се бори с възпаленията и намаляват риска от различни заболявания като например рак.

Киселият вкус на растението, който го прави доста неприятно за консумация в суров вид, се дължи на съдържанието на оксалова киселина, пише Healthline.

Как да го използваме

Както вече разбрахме, няма да стане без термична обработка. Най-често киселият вкус на ревенът се комбинира с немалко количество захар, за да се получи една необичайна комбинация, която или ще ни хареса, или не.

Сладкото от ревен е най-лесният начин да го оползотворим и да му се насладим. Към него може да добавим и плод по избор - става както с ягоди например, така и с цитруси. Добавяме вода и захар и варим на бавен огън до сгъстяване.

Ревенът най-често присъства в различни рецепти за по-здравословни сладкиши. Можем да го добавим и към своята любима като го нарежем на малки кубчета или го настържем и го комбинираме отново с друг плод. Може и да го нарежем на тънки парчета и да го поставим само върху сладкиша като черешката на тортата, пише lifestyle.bg.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 30.05.2024 г.
0
 
 
Най-често в Германия от дръжките се прави компот с много захар,листата не се ядат.Или леко сварените със захар дръжки се използват за пълнеж на сладкиши
Коментарите са на публикуващите ги. Sofia24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юли 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Зима 2024/2025 г.
Григор Димитров в турнири през 2025-а година
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
51-ото Народно събрание
Земетресения в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията