ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Ако обичате да си поспивате сутрин, имаме добра новина за вас
©
Безспорно е, че нуждата от сън може да се различава от човек до човек. Докато на едни им трябват повече часове, то други се чувстват свежи и бодри дори и след по-малко количество сън.

Друг аспект, който също определя ориентировъчно необходимите ни часове сън, е възрастта. Ето и как варират те в различните етапи от живота ни и какво определя промените.

Новородени и бебета

Бебетата на възраст от нула до три месеца спят между 14 и 17 часа на денонощие. Всъщност, още докато са в утробата на майката, бебетата прекарват голяма част от времето в сън. И това им е нужно заради растежа. По време на дълбокия сън, хормонът на растежа се освобождава в най-силна степен. Освен това се формират и много нови невронни връзки.

Вече след раждането и по-точно по-късно през първата година (между четири и 12 месеца), нуждата от сън леко намалява до около 12-16 часа. Това обаче не е защото растежът на бебетата намалява, а защото то започва да развива циркаден ритъм, свързан с цикъла ден-нощ.

Малки деца и деца в предучилищна възраст

Между една и двегодишна възраст нуждата от сън продължава да спада до 11-14 часа и дори повече - до 10-13 часа за три до петгодишните. Това се дължи на малко по-бавния темп на растеж, когато децата излизат от бебешката възраст.

Колкото до дрямката, тя също намалява. За малките до 18 месеца е достатъчна една на ден, продължаваща от един до три часа. В групата на децата от три до пет години следобедният сън може да продължи да е необходим, което се свързва с нарастващото въображение, което развиват децата в предучилищна възраст.

Деца и тийнейджъри

При децата от шест до 12 години нуждата от сън леко намалява до 9-12 часа през нощта, а дрямката отпада. С настъпването на пубертета обаче настъпва голяма промяна.

Тринадесет до 18-годишните обикновено имат нужда от около 8-10 часа сън, като графикът им се измества - времето за лягане е по-късно вечерта, а събуждането - по-късно сутрин. Дори и като по-малки да са били ранобудни, в тийнейджърска възраст децата са по-склонни да спят до по-късно. Това се дължи на хормона на съня - мелатонин, който се освобождава по-късно вечерта.

Зрели хора

Вече достигнал зрялост, човек се нуждае от още по-малко сън - 7-8 часа обикновено са достатъчни. В случай че това количество не ни достига, е вероятно да имаме нарушение на съня.

Не е рядко срещано и състоянието на обструктивна сънна апнея, при което човек може да спре да диша, докато спи. Това може да доведе до наистина лошо качество на съня. Хиперсомния пък се нарича прекомерната нужда от сън, която не може да бъде задоволена дори и от десет часа сън през нощта и подремване през деня.

Възрастни хора

При хора на 65 и повече години освобождаването на мелатонин се забавя и това води до по-краткия им и по-лек сън. Циркадните ритми също се изменят и затова възрастните хора си лягат по-рано и се събуждат по-рано.

Свързаните с възрастта физически промени, каквито могат да бъдат проблеми с простатата при мъжете, често водят до често ходене до тоалетната през нощта, което също може да окаже влияние върху дълбокия, качествен сън, пише Time, , цитирани от lifestyle.bg.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Октомври 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Бюджет 2024
Масови протести срещу цените на горивата
Бюджет 2025
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Борба за влияние в Близкия Изток
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията