ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
70 грама горски плодове, една чаша червено вино или пет чаши чай: Това са продуктите, които ще ви спасят от деменция | ||||||
| ||||||
За какво да внимават възрастните хора За флавоноидите учените не наскоро са установили, че оказват благоприятно въздействие върху функцията на мозъка. Ново широкомащабно проучване обаче оценява как богатите на флавоноиди храни и напитки влияят върху общия риск от развитие на деменция при застаряващото население. И правят заключението кои конкретни храни и напитки имат най-голяма полза за намаляването на риска от деменция, пише LifeStyle. За целите на изследването учените събират данни за хранителните навици на повече от 120 000 британци, като се фокусират върху приема на основни флавоноиди: антоцианини, флаван-3-оли, флавоноли и флавони. Наред с това е измерено и количеството флавоноиди в консумираните порции храни като ябълки, грозде, портокали, грейпфрут, чушки, лук и черен шоколад. От всички храни и напитки, авторите на изследването заключават, че най-голяма полза за намаляването на риска от деменция имат горските плодове, чая и червеното вино. Според другите ключови изводи на учени са, че най-значимото намаляване на риска от развитието на деменция се наблюдава, когато дневният прием на богати на флавоноиди храни е 11 порции. Това означава, че можем да предпазим мозъка си, като всеки ден консумираме по две от следните: 70 грама горски плодове, една чаша червено вино и/или пет чаши чай. Учените установяват също, че увеличеният прием на флавоноиди е благоприятствал най-много хора със симптоми на депресия и хипертония. Освен това значително намаляване на риска от деменция е отчетен при хора с повишен генетичен риск от развитието на болестта. Освен че ни помагат да се грижим за здравето на мозъка си, флавоноидите са полезни със своите флавоноидни антиоксиданти, като улавят свободните радикали, които са причинители на възпаления и хронични заболявания. С този антиоксидантен ефект флавоноидите помагат да намалим увреждането на клетките. 6 храни, които ни предпазват от деменция Ето коя е най-добрата храна за мозъка Предвид всички тези ползи, здравните експерти не се колебаят да препоръчат консумацията на повече храни и напитки, богати на флавоноиди. Сред тях са вече споменатите горски плодове, но също и спанак, броколи, соеви зърна, ябълки, какао, дори и подправките риган и канела, пише Real Simple. |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Любопитни новини:
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Петя Банкова се сдоби с още едно обвинение – за съучастие в контрабанда
12:40 / 05.11.2024
Трите водещи на "Преди обед" с мустаци като хайдути
10:42 / 05.11.2024
Актуални теми
Абонамент
Анкета