ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
6 храни, които подсилват функциите на мозъка | ||||||
| ||||||
Ядки и семена Орехите, бадемите и фъстъците, както и слънчогледовите и тиквените семки са храни за мозъка с високо съдържание на протеини и омега-мастни киселини. Ядките също така включват антиоксиданти, витамин Е и други елементи, които помагат на мозъчните клетки да устоят на оксидативния стрес. Яденето на ядки е свързано с по-добра памет, по-остри когнитивни функции и по-нисък риск от невродегенеративни заболявания. Боровинки Боровинките и другите горски плодове са с високо съдържание на антиоксиданти, които предпазват от свободните радикали, което ги прави отлична храна за мозъка. Те също така помагат за предотвратяване на дегенеративни промени в мозъка и подобряване на нервното функциониране и комуникация. Пълнозърнести храни Пълнозърнестите храни осигуряват сложни въглехидрати, омега 3 и витамин B, всички от които насърчават правилната мозъчна функция. Сложните въглехидрати осигуряват непрекъснат поток от енергия, който регулира настроението и поведението, като същевременно подпомага ученето и паметта. Мазни риби Мазните риби, като сьомга, пъстърва и сардини, са с високо съдържание на омега-3 мастни киселини, които са полезни за мозъчната функция. Омега-3 образуват мембрани около всички клетки в тялото, включително мозъчните клетки, което подобрява структурата на невроните. Консумирането на мазна риба се счита за полезно за забавяне на свързания с възрастта когнитивен спад и предотвратяване на Алцхаймер. Куркума Куркумата придоби популярност със своите ползи за здравето. Куркуминът, химикал, съдържащ се в куркумата, може да премине кръвно-мозъчната бариера и се счита за полезен за подобряване на функционирането на мозъка. Освен това е мощен антиоксидант и противовъзпалително вещество, което се свързва с подобрената памет и способността за генериране на нови мозъчни клетки. Черен шоколад Какаото и черният шоколад съдържат антиоксиданти, кофеин и флавоноиди. Флавоноидите са клас антиоксидантни растителни вещества, които се считат за полезни за подобряване на паметта и намаляване на когнитивния спад, свързан с възрастта. |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Любопитни новини:
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Анкета