ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Журналист: Ще бъде твърде опасно за Северна Македония, ако наистина кажат колко са българите там
© bTV
Християн Мицкоски каза, че в Албания има осем пъти повече наши сънародници, отколкото в Северна Македония. Междувременно - опозицията в Скопие иска оставката на енергийния министър Саня Божиновска, тъй като "е излъгала обществеността и е скрила информация за българското си гражданство".

"Въпреки твърденията ѝ, че се е отказала от него, не само тя, но и цялото ѝ семейство има български паспорти", твърди опозицията. На този фон Брюксел официално раздели Албания от Северна Македония по пътя им за ЕС.

"Това е огромен шамар за Скопие, въпреки че те се правят, че не го усещат, че не го разбират. В момента, в който стана ясно, че се разделят двете държави, което е безпрецедентно, продължиха да говорят по същия начин, по който говореха и преди това да се случи. С критики към ЕС, Мицкоски направо избухна – в типично неговия стил нападна европейските институции и България, разбира се". Това коментира журналистът Нина Спасова.

"Ние за съжаление винаги сме нападнати, без да си дават сметки, че всъщност ние сме им най-близки и сме им приятели. Много малко са съседните държави, които се разбират помежду си – без някой да е учил езика на другия. Като четем вестниците, разбираме това, което ни казват. И вместо това да ни сближава, това всъщност ни пречи", коментира тя.

"Ние въобще не сме им проблема, всъщност проблемът са си самите те. Слава Богу, през 2022 година ние имахме мъдростта и парламентът ни гласува въпросното "френско предложение", което превърна двустранните ни проблеми София – Скопие в проблем между Северна Македония и ЕС и вече македонците за всичко трябва да се обърнат към европейските институции, а не към България, както беше преди това", посочи пред bTV Нина Спасова.

Лидерът на най-голямата албанска партия в парламента на Северна Македония Али Ахмети заговори за вписването на българите в Конституцията – нещо, което също ще се иска от Европа – първо, спазване на вече постигнатите договори и занапред да има равно третиране и еднакво отношение към всички народности и националности, които живеят в западната ни съседка.

Според Нина Спасова обаче нищо не оказва натиск на новото македонско правителство, и те продължават да вървят в посоката по оста Москва – Будапеща – Белград, а сега и Скопие.

"Настояването и на социалемократите, и на албанската най-голяма партия, не им пречи. Интересното е, че техният съюзник, който в момента е в управляващата албанска коалиция, която участва в управлението с ВМРО, искаше до 6 месеца тази промяна в Конституцията да бъде факт, но сега казват, че това не е необходимо, тъй като чакат промени в България, която в момента била политически нестабилна и чакат редовно правителство", посочи журналистът.

Нина Спасова допълни, че македонците отново се опитват да говорят за преговори, договаряне и промяна на "френското споразумение". А в Брюксел са казали на Мицкоски, че това няма как да стане, защото преговорната рамка е факт и всичко вече е договорено. Първата стъпка за отварянето на сериозния диалог със Скопие по пътя за ЕС е да направят сложната за тях промяна да включат българите сред малцинствата в Конституцията.

Според Нина Спасова данните за българите в Северна Македония са далече от реалността.

"Проблемът им е, че те, ако наистина кажат колко са българите там, ще е твърде опасно за Северна Македония, която е 2 милиона души, а половината от тях са македонци, половината албанци. Ако и българите се окажат доста сериозен процент, българите там ще имат правата на малцинство", посочи журналистът.

По думите ѝ политическата клас е изострила проблемите.


Още по темата: общо новини по темата: 116
10.10.2024 »
09.10.2024 »
08.10.2024 »
04.10.2024 »
26.09.2024 »
26.09.2024 »
предишна страница [ 1/20 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юли 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Боклуците в София
Катастрофи в София
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Скандално от Северна Македония: Българският език не съществува, ние ги
Бюджет 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията