ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Жана Христова: Пазарът за растеж BEAM на БФБ ще продължи да се разраства
Автор: Живко Кръстев 17:41 / 22.12.2023Коментари (0)302
©
Равносметката за ВЕАМ пазара за изминалата година е положителна. Имаше динамика на пазар ВЕАМ и тази година, имахме и няколко успешни IPO-та, което показва интереса и доверието към този пазар. Това каза в рубриката "Парите ви на фокус с БФБ" по Радио "Фокус" Жана Христова – мениджър пазар BEAM на БФБ.  

"Изминалата година можем да отличим като година, в която се случиха разнообразни откъм финансови инструменти ІРО. За първи път имахме емисия от привилегировани акции, имахме емисия облигации на пазар ВЕАМ.  

Нашите очаквания са, че ВЕАМ ще продължи да се разширява и да предлага все по-широк спектър от финансови инструменти. Някои компании, които тази година съвсем малко не им достигна да направят ІРО, ги очакваме в началото на следващата година", каза Христова.  

Тя добави, че важна крачка е било и стартирането на индекса на пазар ВЕАМ, който служи като индикатор за представянето на този пазар. 

"Развитието, което очакваме по отношение на пазар ВЕАМ, е свързано с нови инструменти, които ще бъдат листнати на пазар ВЕАМ. Очакваме и новият индекс на пазар ВЕАМ да стимулира вече листнатите компании.  

Има няколко ключови причини за това, че младите иновативни компании предпочитат ВЕАМ пазара. Първо, ВЕАМ е по-достъпен за младите компании в сравнение с основния пазар. Процедурата за листване е доста по-улеснена, по-бърза, компанията не се превръща в публично дружество и това е от съществено значение за младите стартъпи и развиващи се компании. На второ място, пазарът представлява възможност за достъп до капиталовия пазар на по-ранен етап от развитието на компаниите, което също е важно от гледна точка на финансиране на нейния бърз растеж и развитие. И не на последно място, пазарът предлага значително повече видимост и престиж на листнатите компании. Това пък им помага да поддържат добра репутация и да привличат вниманието на инвеститори, клиенти, бизнес партньори. Това е важен аспект, особено за младите компании, които се стремят да изградят име и да разширят своето влияние на пазара, посочи още Жана Христова. 

Спецификата, която отличава ВЕАМ пазара от основния ни пазар, е това, че процедурата за листване е по-бърза и по-лесна. Самият пазар е специално създаден, за да подпомага младите малки и средни компании по-лесно да достигат до капиталовия пазар и по този начин да получават финансиране. В сравнение с основния пазар, освен по-лесната процедура, компаниите могат да набират до близо 16 милиона лева на всеки 12 месеца.  

Особеност на пазара е, че компаниите, които са се запътили към ВЕАМ пазара, трябва да имат предвид, че те трябва да бъдат акционерни дружества, техните устави трябва да отговарят на правилата на пазара, включително да има равно третиране на акционерите и свободно прехвърляне на акциите. Подготвя се и документ за допускане, който е алтернатива на проспект. В него те описват своята история, бизнес плановете си, за какво смятат да изхарчат набраните пари.  

Допълнителен важен елемент е компаниите да имат избран съветник от вече одобрените съветници, които имаме публикувани на нашия уеб сайт. Ролята на съветниците е да подпомагат компанията в процеса на регистрация на пазара и да я подкрепят в нейния живот като листната компания.  

Търговията на пазар ВЕАМ по нищо не се различава от търговията на основния пазар. Веднъж листната на пазар ВЕАМ, компанията се търгува идентично, както и останалите компании, листнати на борсата, и акционерите са защитени със същите регулации, с които и акционерите на основния ни пазар.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Пожари 2024
Лято 2024
Газови доставки
Водна криза
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията