![](http://i.id24.bg/img/loader.gif)
ЗАРЕЖДАНЕ...
Земеделското министерство предлага да се намали водното съдържание в сирената | ||||||
| ||||||
Участниците обсъдиха постъпили становища по предложеното изменение на Наредбата за специфичните изисквания към млечните продукти, свързани с максималното водно съдържание в бялото саламуреното сирене. За да се защитят интересите на потребителите, които закупуват такъв продукт, МЗХ предлага да се въведе горна граница за водно съдържание, която да не превишава 65 на сто. Министърът на земеделието и храните д-р Георги Тахов заяви, че всички участници в агрохранителната верига трябва да се стремят към най-важната цел, а именно защита на интересите на потребителите, включително - добри практики за лоялна търговия с храни. На заседанието бяха одобрени няколко стратегически документа: Годишен доклад за състоянието на сектор "Храни" за 2021 г. и 2022 г., Годишна програма за работата на Съвета през 2025 г. и бяха направини анализи по прилагането на редица регламенти. Участниците в заседанието бяха запознати и с актуалното състояние на процедурата за вписване в регистрите на производителите на Защитено наименование за произход (ЗНП) "Българско кисело мляко" и ЗНП "Българско бяло саламурено сирене". Досега в регистъра на ЗНП "Българско кисело мляко" са вписани общо 32 производители, а в регистъра на ЗНП "Българско бяло саламурено сирене" са общо 26. |
За контакти:
тел.: 0700 45 024
novini@sofia24.bg