ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Зденка Тодорова: Превърнаха Сърбия в рудник, в мина, в която се копае и се раздава на концесия
Автор: Екип Sofia24.bg 22:57 / 11.09.2023Коментари (2)235
©
В Сърбия нямаше да има избори, ако не се беше случило масовото убийство в Белград, в едно основно училище, което наистина си беше голяма трагедия за сръбското общество. Това каза за аудиокаста "Това е България" на "Фокус" Зденка Тодорова, известен правозащитник в Западните покрайнини, писател и журналист. Според нея все още управляващите, Вучич и Бърнабич не са дали отговор, защо се стигна до масовото убийство.

"Защо след масовото убийство последва още едно убийство, а след убийството в едно село  близо до Белград последваха всеки ден по едно насилие с убийство, независимо дали става въпрос за ученици, дали за домашно насилие, дали за убийство на улицата, дали за убийство някъде си, дали за убийство на пътищата. Голяма агресия, голямо напрежение се вихри из сръбските градове и сръбските училища. Ето, започна новата учебна година на 1 септември и няма отговор на какво се дължеше това убийство, в следствие на което последваха протестите в градове и села на  Сърбия. От 3 май насам всяка събота са големите протести в Белград. Дъжд, градушка, вятър, студ, хората излизат и протестират", коментира още тя.

На въпрос: "На какво се дължи тази избликнала рязко агресия, особено в столицата и в околностите й?", Зденка Тодорова отговори така:

"Многопластов е отговорът. Всъщност в бивша Югославия имаше войни, имаше агресия, имаше насилие, имаше военни престъпления, имаше геноцид спрямо босненци. Има липса на отговори - кой беше виновен за разпалване на тези войни, и то не една война. От Словения като се разпадна бивша Югославия до Косово водиха се няколко войни и всяка война даваше много жертви и много въпроси на които не последваха отговори, най-вече в Сърбия. Управляващите в момента, чиито лидер и президент Вучич е олицетворение на онзи режим по времето на Милошевич, който подкрепяше агресията на режима на Белград върху босненци, върху хървати, върху косовски албанци. И сега този бивш министър в правителството на Милошевич – по време на бомбардировките на НАТО той беше министър на информацията. Същият този човек, който е зареден с такава отрицателна енергия спрямо развитието на Сърбия като демократично общество, сега този човек вече 12 години е президент на Сърбия несменяем с неговата партия. Всичко това, което се случи, това напрежение в обществото, тази липса на много въпроси какво се случва с това общество, че то по-нататък да е в една задънена улица: нито към ЕС и демократичната общност, нито към излизане от кризата, което рано или късно трябва да се случи с цената на много жертви, които вече се случиха. В самите училища агресията е невероятна. Учители и преподаватели напускат училищата, не издържат на това напрежение, което е създадено. Директори са главно назначавани хора от управляващата партия, която провежда и прокарва тази политика. Превърнали са цяла Сърбия в рудник, в мина, в която се копае, раздава се на концесия едно село, един град, една област, един район за щяло и нещяло, хората разбират, че общината гласувала да даде еди кое си село там да копае някоя чуждестранна фирма. Всичко това създава напрежение, за да се конфронтират самите сърби помежду си. И в момента, все пак не сме 1999 г., когато падна Милошевич, излязла е Сърбия от 90-те години, но последиците са големи, напрежението в обществото е голямо. Вече идват нови поколения, които не искат да живеят в такава Сърбия. И е за Нобелова награда, който ще може да отговори до кога ще продължи тази ситуация с това напрежение в Сърбия", каза журналистът.

Цоня СЪБЧЕВА







Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 12.09.2023 г.
0
 
 
Това бе първата кампания от този вид в историята на алианса, водена без изричното съгласие на ООН. Русия, историческият съюзник на Сърбия, и Китай се противопоставяха на всяка резолюция, позволяваща военна намеса. На 24 март 1999 г. НАТО предприема въздушни военни действия срещу Югославия. Бомбардировките са военна операция, извършена от 11 държави срещу Съюзна република Югославия по време на Войната в Косово. Това е първият случай, в който НАТО атакува суверенна държава. 24 март: НАТО предприема въздушни военни действия срещу Югославия Ударите са прекратени на 11 юни 1999 г. Кодовото название на офанзивата е операция "Съюзна сила", а в американския щаб тя е известна като операция "Благородна наковалня". Това всъщност е и първата операция, в която НАТО атакува суверенна държава.
Aнонимен
на 12.09.2023 г.
0
 
 
Войните и размириците на този свят от край време ги разпалват все едни и същи индивиди - това са евреите от САЩ. И не забравяйте кои ви бомбяха и със какви снаряди - САЩ и НАТО ! 14 Ноември 1943 г. - Втората световна война: Първа бомбардировка на София от британско-американската авиация. 1944 г. - Втората световна война: Извършена е шеста бомбардировка на София от британско- американската авиация. През май 1998 г.САЩ изпратиха в Белград Ричард Холбрук, архитект на Дейтънското споразумение. Паралелно с това НАТО ускори обсъждането на военните варианти. След провала на две серии преговори във Франция - през февруари и март 1999 г. в Рамбуйе в Париж, американският пратеник направи още един опит за посредничество с Белград. На 23 март той бе на крачка да напусне президентския дворец, след като напразно се опита за последен път да убеди Слободан Милошевич да приеме решение на кризата чрез преговори. В момента, когато си тръгваше, той попита югославския президент: "Нали разбирате какво ще стане, след като си тръгна?" "Да. Ще ни бомбардирате", отговори Слободан Милошевич. 29 часа по-късно, на 24 март вечерта, първите крилати ракети на НАТО удариха Югославия.
Коментарите са на публикуващите ги. Sofia24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Пожари 2024
Лято 2024
Газови доставки
Водна криза
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията