ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Защо по-голямата част от месото у нас е внос?
Автор: Екип Sofia24.bg 20:04 / 18.02.2024Коментари (0)945
© БНТ
Близо 60% от свинското и 80% от говеждото месо на пазара у нас е внос, сочат данни на Федерацията на месопреработвателите. Какви са причините и как може да се промени това?

По традиция най-консумираното у нас месо е свинското. Следват пилешкото, рибата, телешкото и агнешкото месо.

Изследване сочи още, че в сравнение с другите европейски страни българите консумираме по-малко месо на глава от населението и сме в края на класацията.

Но по-големият проблем е, че преобладаваща част от най-използваните меса -свинското и говеждото - у нас са внос.

Причините - слабо подпомагане на месодайното животновъдство и липса на стимули за фермерите. Като резултат - все по-малко са месодайните ферми.

Николай Димов е зърнопроизводител от ямболското село Стефан Караджово. Занимава се и с месодайно животновъдство - преди три години е имал 1000 крави. Сега броят им е едва 100. Причината - търпи постоянни загуби и заради това намалява животните.

"Не се стимулира угояването. В Гърция например на трупно тегло в кланицата има бонус едно евро на килограм. У нас няма такова нещо. Месодайното направление през предния програмен период беше пренебрегнато. Не бяха предвидени нормални ставки. Беше определен един бюджет, който се редуцира в годините заради нарастването на бройките животни и подпомагането беше смешно. Подпомагането на една крава беше 108 лева, докато на една овца - 130 лева. Направо неадекватно подпомагане", коментира пред обществената телевизия Николай Димов, фермер от с. Стефан Караджово, Ямболско.

Според фермера и в сегашния програмен период за сектора липсват стимули, а и обещаните субсидии са орязани.

"Аз бях на протестите, говорих с много колеги животновъди. Не чух фермер, който да е получил на 100% обещаното подпомагане. Всичките са орязани.

Другият проблем е, че у нас има 78 работещи кланици, но те са твърде малки и не могат да задоволят нуждите.

"На нас като месопреработватели ни е необходима една голяма кланица, с голяма транжорна, която да добива всички тези разфасовки, които са ни необходими за производство на месни продукти", посочи Диляна Попова, директор на Асоциацията на месопреработвателите.

Така на практика прясното българско месо, което е в малки количества, отива по магазините, а за преработка и колбаси се внасят тонове замразено вносно месо. Повечето потребители у нас лесно се ориентират кое е българско и прясно.

Засега не е ясно какво подпомагане може да бъде отпуснато за месодайното животновъдство у нас. В по-краткросрочен план обаче е ясно, че на този Великден голяма част от производителите на агнешко у нас вече са заявили, че ще оставят продукцията си на българския пазар. Което предполага достатъчни количества прясно агнешко и на добри цени.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Ноември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Античен град Хераклея Синтика разкрива още от тайните си
Бюджет 2025
Влизането на България в Шенген
Почина Лиъм Пейн
51-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията