ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Защо не е добра идея да събираме пари за детето "в плик"? 
Автор: Екип Sofia24.bg 16:49 / 08.11.2023Коментари (0)162
©
Вижте какви са по-полезните начини за спестяване на средства за децата

Когато детето се роди, най-честият подарък, който получава семейството, са пари в брой. Причината: повечето млади родители се снабдяват с всичко необходимо за новороденото още преди то да се появи на бял свят. Легло, дрешки, бебешка количка, столче за кола, всякакви играчки и други умни джаджи, които да облекчат ежедневието в първите месеци, са налични доста по-рано. Ето защо роднини и приятели преценяват, че е по-добре да дадат сума според възможностите си в плик, а младото семейство да прецени какво да купи на бебето.

Често при такива ситуации родителите взимат решението да спестяват всички тези пари за бъдещето на детето. По-добро образование, пътешествия, дори първоначален капитал за старт на бизнес - това са най-честите неща, за които родителите спестяват.

И така появата на бебето, погачата, всеки имен ден, рожден ден и семеен празник се превръща в повод някоя баба или любяща леля да подари пари в плик, които мама и татко слагат в кутията за бъдещето на любимото си същество.

Но добър избор ли е да спестяваме парите кеш, или трябва да се замислим за спестовен фонд? По тази тема говори финансовият експерт Ралица Григорова в новия епизод на "Ох, на мама! Podcast", предаде bTV.

Разбира се, основната полза от това да държите парите си в брой е очевидното предимство да ги виждате и да имате чувството за пълен контрол върху тях. Най-големият риск, който поемате, е този от инфлация. Така парите, които спестявате уж за бъдещето на детето, може да имат по-ниска стойност в следващите години. Това е основната причина, поради която повечето финансови консултанти съветват своите клиенти да държат парите си в спестовни фондове - заради шанса да се компенсират ефектите от инфлацията с течение на времето.

Другият недостатък на държането на пари в брой е, че може да доведе до значителни разходи. Имаме да заплатим допълнителните дейности на детето в детската градина, но нямаме пари кеш? Ще вземем от спестяванията и после ще възстановим. Касиерът във входа събира месечните такси за ток, асансьор, вода и пр.? Нямаме кеш, взимаме от спестяванията в кутията. Така бавно и неусетно спестяванията се топят, а ние сме забравили, че веднъж сме взели 70 лв., друг път 25 лв... И изведнъж паричките изчезват.

И ако се чудите коя е най-голямата разлика между спестовните фондове и парите в кеш - всъщност, първото е инвестиция, докато кешът е просто... самите пари.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Пожари 2024
Лято 2024
Газови доставки
Водна криза
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията