ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Защо българските мебели стават все по-скъпи?
Автор: Екип Sofia24.bg 15:34 / 01.09.2023Коментари (0)314
© bTV
Защо българските мебели стават все по-скъпи? Като основни причини за поскъпването на българските мебели председателят на Браншовата камара на дървообработващата и мебелната промишленост (БКДМП) -  проф. д-р Васил Живков, изтъква няколко основни причини:

"По време на COVID-19 през 2020 г. беше намалял добивът, разбира се, беше намаляло и потреблението на масивна дървесина. През 2021 г. не само, че се навакса, а и се получи изпреварване. Нуждите бяха по-големи от това, което се предлагаше на пазара“, казва пред bTV той.

Втората причина, която нагнетява напрежение в сектора, по думи на Живков, е заповед на Министерството на земеделието и тогавашния министър Бозуков, да се намали използването на горите във фаза на старост, т.нар. "вековни гори“ с 30%.

"Стигна се до една психоза на пазара, че щом има забрана, ще има и липса на дървесина и разбира се, когато има усещане за липса, има и спекула. Тази спекула доведе до такова повишаване на цените, което, смея да твърдя, че надмина нашите очаквания и доведе до трайни последствия за бранша“, обяснява още Живков.

"Министерство на земеделието казва: "Да върнем българските продукти на масата!“ Аз питам: "А дали ще има българска маса, на която да ги сложим“, допълва той.  

Как протича един търг за дървесина?

Търговете са електронни. Самото горско стопанство обявява начална цена и в рамките на няколко минути играят всички, които имат интерес, към някоя позиция и този, който даде най-висока цена печели търга.

В добива ли е проблемът? 

"В страните с развита горско-стопанска промишленост добивът е 70-75% и достига до 90%, а при нас е 50%. Ние добиваме по-малко отколкото гората би ни дала и това води до негативни резултати“, разяснява експертът.

По негови думи вече има български компании, които страдат от това, като най-засегнати са големите предприятия, които произвеждат плоскости от дървесни частици и дървесни влакна, т. нар. ПДЧ и МДФ.

"В Средна гора, производител с много големи традиции, най-голямата фабрика за столове на Балканите, която работи за ключови вериги като IKEA и Stokke загуби над 50% от своите договори за износ, защото първо нямаше дървесина, а когато се появи достатъчно дървесина на пазара, цената беше неконкурентна. Разбира се, че големите играчи и големите марки знаят къде имат шанс и се възползват“, дава пример за нанесените загуби за бизнеса Живков.

Битката - дърва за мебели или дърва за огрев

Според експерта не е най-добрият вариант да изсечем 1,5 млн. кубика дървесина, за да отиде тя в печките.

"Какво става с въглеродния диоксид, който сме съхранили в дървесината и го пускаме през комините на печките. Има региони и хора, които наистина са социално бедни и трябва да се отопляват с евтината дървесина. Аз не казвам, че не трябва да има изобщо дърва за огрев, но и държавата много се фокусира върху дървата за огрев, а не се фокусира върху една индустрия, която можеше да донесе огромни доходи и за бизнеса и данъци за държавата“, разяснява Живков.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Пожари 2024
Лято 2024
Газови доставки
Водна криза
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията