ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Закваска на "Ел Би Булгарикум" с потенциал да забавя плесенясването на хляба | ||||||
| ||||||
Повишеният интерес към здравословните храни, оттам и към хлебните изделия, приготвени с кисели теста, мотивира изследователите на "Ел Би Булгарикум“ да надградят съществуващите комбинации като включат млечно-кисели бактерии с изявена активност срещу плесени. Плесените са основен фактор, ограничаващ трайността на хранителните продукти, в това число на хляба. Прилагането на закваски с противоплесенна активност не само подобрява органолептичните свойства на хляба, но и удължава неговата трайност. Лабораторните изследвания показаха, че сред млечнокиселите бактерии има култури, които забавят развитието на плесени като Penicillium (зелена плесен) и Aspergillus (черна плесен). Причината за това въздействие са отделяните от млечнокиселите бактерии млечна и оцетна киселина, а често и по-сложни органични съединения. Включването на такива култури в закваските позволяват получаването на кисело майчино тесто с високо съдържание на органични киселини и висок брой на живи бактерии. Новите закваски носят означението LBB BR-Mix. Полученият хляб с добавянето на кисело тесто, приготвено с тази закваска, както от пшеничено, така и от ръжено брашно, се отличава с чудесен вкус, добре изразен приятен аромат и еластичност. Допълнително, така произведените партиди показват забавяне на развитието на плесени с до 3 дни в сравнение с обикновения хляб. |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Изключително вкусна и здравословна рецепта за салата с кисело зеле
08:24 / 25.12.2024
Актуални теми
Абонамент
Анкета