ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
За какво точно проверява БАБХ в търговската мрежа? | ||||||
| ||||||
Проверява се всичко от плодовете и зеленчуците, при които се следи за качество и страна на произход, през пакетирани храни, млечни продукти и месо. Успоредно с проверяващите, д-р Калина Милушева избира произволно продукти в потребителска кошница, за които ще изискват допълнителна информация и документи за етикетиране на български език, страна на произход и качество. “При всяка проверка, едното нещо, което се извършва в обектите е проследимост, за да сме сигурни, да гарантираме на потребителя, че продуктът, който достига до трапезата му е безопасен", каза началникът на отдел “Контрол на храните" в Благоевград д-р Калина Милушева. Особено внимание проверяващите обръщат на витрината с охладените меса в търговския обект, като експертите съветват клиентите, когато пазаруват да изискват информация за месото, което купуват, за годността, както и за произхода му. Служителите в магазините са задължени да предоставят тази информация. “В момента на извършване на проверката в обекта, не установяваме нарушения. Пилешките продукти, червеното месо и субпродуктите, за сега са с етикети, с необходимата информация, придружени с документи, етикетирани са в срок на годност и реализация", добави д-р Георги Томов. Д-р Антоанета Кирова проверява витрината с млечните продукти, които се оразмеряват на място. Обръща се внимание на това, дали има продукти с повишено водно съдържание, или имитиращи продукти. “Произволно избрахме един вид сирене, чиито етикет да проследим, от което е видно, че продуктът е в срок на годност, с необходимата маркировка на етикета, даваща пълна информация за съдържанието на млечния продукт, и че той е сирене. Правилно са обозначени, в момента няма продукт с повишено водно съдържание, или имитиращи продукти", каза д-р Антоанета Кирова. На топлата витрина в обекта се предлагат кюфтета и пилета, изпечени на грил. При тях проверяващите следят за нивото на термичната обработка. С контролен, калибриран термометър се проверява, дали е достигната достатъчна температура в центъра на продукта. “На кюфтето, което е извадено сега, температурата е 79 градуса, при норма 74, което означава, че в норми е постигната термичната обработка. На едно от целите пилета, също измерихме контролно температурата, термометърът отчете 76 градуса, което е в норма", каза инж. Ана Кацунова. Проверяващите приключват проверката, след като са видели и всички документи, изискани от управителя на обекта. В хода на проверката, проверяващите забелязват теч на една от колоните в магазина и корозия на един от рафтовете. “Това, което открихме като нарушение, не касае пряко храните, но ще бъде издадено предписание, да се отстранени. Относно продукцията нямаме забележки", заяви д-р Калина Милушева. От Агенцията заявиха, че с наближаването на Великден проверките ще зачестят, като фокусът ще бъде особено върху нелегалното клане във фермите, за да се гарантира, че месото, което ще достигне до потребителите ще отговаря на изискванията. При установени нарушения ще бъдат налагани санкции. |
Още по темата: | общо новини по темата: 429 | ||||||||||||
| |||||||||||||
предишна страница [ 1/72 ] следващата страница |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Влак с близо 60 пътници дерайлира на гара в София
20:05 / 23.11.2024
Катастрофа затруднява движението по Подбалканския път
17:01 / 23.11.2024
Коледна приказка: Най-красивите базари в Европа през 2024
16:19 / 23.11.2024
Голям шеф в банка и работещ в телевизия изнудвани с голи гей снимки
12:26 / 25.11.2024
Актуални теми
Абонамент
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове? | ||
Да (578) | 53% | |
Не (399) | 37% | |
Не мога да преценя (110) | 10% |