ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Възможна ли е покупка на имот със 100% банково финансиране?
Автор: Екип Sofia24.bg 12:14 / 25.08.2023Коментари (0)205
©
Много хора искат да си закупят жилище, но нямат необходимите средства за това. В тези случаи прибягват до потребителски или ипотечен кредит. Потребителските кредити се взимат, когато клиентът има по-голямата част от сумата и не му достига по-малка. Ипотечните кредити пък се ползват, когато на клиента му трябват значителни средства , срещу които банките изискват обезпечение.

Ръст на наемите след влизането ни в еврозоната прогнозират имотни експерти

Как се движат цените у нас и какъв е профилът на купувачите

Това обезпечение обикновено е закупуваният имот.

Може да е и друг имот с по-висока пазарна оценка или с допълваща оценка, като в този случай и двата имота се включват в ипотеката. Понякога може да са нужни и повече от два имота, за да се осигури търсеното финансиране.

Тъй като банката финансира стандартно  между 70% и 85% от пазарна оценка и се предполага, че пазарната оценка на имота е близка до покупната му цена, излиза, че при пазарна оценка 100 000 лв , банката ще отпусне ипотечен кредит в размер между 70 000 лв и 85 000 лв – в зависимост от вида на строителството и локацията на имота, пише moitepari.

Въпреки това, покупка на имот със 100% банково финансиране е възможно. За много клиенти, решили да си купят дом, по-съществен се оказва процентът на финансиране и самоучастие, а не лихвата и вноската по кредита, понеже дори и хора с високи доходи, не винаги имат свободни пари или спестявания в банка.

 

Стандартно, изискванията за теглене на ипотечен кредит включват няколко фактора. От една страна е човекът, който взима кредита - неговите доходи - заплатата, наем, дивиденти и други, които получава. Под внимание се взима и неговата кредитна история. Важно за финансирането от банка е и състоянието и местоположението на имота. По-лесно и обикновено на по-висока стойност може да е финансирането за имоти в големите градове, където пазарът е по-активен, както и за имоти в тухлени сгради. Тоест, за банката е важно имотът да е лесен за продажба, ако се стигне до такава при нередовни вноски от страна на клиента, казват експертите от musketari.

Не на последно място, това дали клиентът има самоучастие е от значение при определянето ценовата оферта за кредита. Влагането на определена сума - между 10 и 30% от цената на имота - извън месечната вноска от страна на клиента е вид застраховка за банката. Такава първоначална инвестиция от страна на клиента, до известна степен гарантира, че той по-трудно би оставил жилището си при затруднения с покриването на месечната вноска, докато ако отделя само нея, то разликата с плащане на наем за имот е минимална от финансова гледна точка.

Не е задължително самоучастието да е финансирано от лични спестявания. То може да бъде и взето под формата на потребителски кредит. Трябва да имате предвид обаче, че това би оскъпило ипотеката.

Закупуването на имот, на цена под пазарната му стойност, е предпоставка за по-лесно взимане на ипотека без самоучастие. Тъй като финансирането, което отпуска банката е на база изготвена пазарна оценка на имота, а не на неговата продажна цена, клиентът може да получи сума, по-малка от пазарната стойност на имота, но равна на продажната цена, за която е обявен, което го поставя в изгодна позиция.

Решението за теглене на жилищен кредит със 100% финансиране оскъпява значително месечната вноска. Това, което е важно за банката, е тя да не надвишава 40-60% от доходите на клиента, но всеки сам за себе си може да прецени каква сума би могъл да отделя за ипотеката си всеки месец. 

Експертите предупреждават, че освен по-трудното получаване на финансиране, условията, които предлагат банките при минимално или нулево самоучастие често са неизгодни.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Пожари 2024
Лято 2024
Газови доставки
Водна криза
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията