ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Военният министър каза какъв е най-големият проблем на армията ни
Автор: Екип Sofia24.bg 21:31 / 21.10.2024Коментари (0)57
© Булфото
Модернизацията и превъоръжаването на Българската армия е много важен процес. Дълго време това беше основен приоритет в нашата отбранителна политика. Разбира се, той остава като приоритет, но трябва да дефинираме като приоритет номер едно личния състав, необходимостта от попълване на вакантните длъжности във въоръжените сили. Това каза министърът на отбраната Атанас Запрянов пред Военния телевизионен канал.

Той посочи, че проектите за модернизация на Военновъздушните и Военноморските сили и на Сухопътните войски се развиват в съответствие с плановете, но големият проблем е да имаме личен състав, който да оперира с тези модерни системи, които ще бъдат въведени на въоръжение.

"На нас ни трябват качествено подготвени хора, които да оперират с модерните оръжейни системи, които са много сложни“, категоричен беше министър Запрянов. Той посочи, че обвързването на основното възнаграждение на военнослужещите към средната за страната заплата дава своите положителни резултати. В конкурсите за попълване на вакантните длъжности в Сухопътните войски и Националната гвардейска част броят на кандидатите е увеличен. Остава предизвикателството да се повиши интересът на младите хора към военната служба и тя да стане така атрактивна за тях, както е привлекателна работата във високотехнологичните индустриални предприятия.

"Освен увеличението на заплатите, ние се опитваме да решим и други социални въпроси и придобивки на военнослужещите, за да може военната служба да стане по-атрактивна за младите хора като успешна кариера и успешно развитие, защото конкуренцията на пазара на труда е огромна, бизнесът се развива, заплащането расте“, заяви министърът на отбраната.

Министър Запрянов се спря и на основните въпроси, обсъждани по време на редовната среща на министрите на отбраната на страните-членки на НАТО, която се проведе в Брюксел в края на изминалата седмица. Той отбеляза, че Организацията на Северноатлантическия договор е категорично фокусирана да гарантира сигурността на страните-членки. На срещата са обсъдени изпълнението на отбранителните планове на НАТО, Концепцията за сдържане и отбрана и наличните способности, които Алиансът трябва да изгради, за да може да направи тези планове изпълними. "Като цяло има огромен напредък в изпълнението на тези планове, което гарантира сигурността на Алианса“, заяви министър Запрянов.

"Вече се оформя консенсус в Алианса, че 2% от БВП са недостатъчни предвид нарастващите заплахи и късите срокове, в които трябва да се създадат нови способности“, посочи министърът на отбраната. Той отбеляза, че на предстоящата среща на върха на НАТО, която ще се проведе в Хага през 2025 г., се очаква държавните и правителствени ръководители да стигнат до решение разходите за отбрана да бъдат минимум 2,5% БВП, което да позволи в следващите няколко години Алиансът да създаде тези дефицитни способности, от които се нуждае.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Октомври 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Станциите отчитат мръсен въздух в София
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Изграждане на Национална детска болница в София
Борба за влияние в Близкия Изток
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията