ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Вече имаме Академия за овчари, обучението е четири години
Автор: Екип Sofia24.bg 16:51 / 08.08.2023Коментари (1)200
©
В България отвори врати първата Академия за овчари, като събра заедно хора, желаещи да изучат овчарската професия и искат да възстановят забравени традиционни практики, както и да усвоят нови знания при отглеждането на животни според старите български обичаи, съобщиха организаторите.

Всеки от четирите обучителни сезона в Академията за овчари "По Тодорови кошари" предвижда запознаване с историята на автохтонните породи у нас, направа на кошари, пашуване и доене на животните, почистване на пасища и усвояване на традиционни практики в животновъдството.

Над 20 кандидат-овчари и 8 деца участват в първия сезон на Академията и активно се включват в отглеждането на смесено стадо от две автохтонни породи – каракачанска овца и планинската дългокосместа коза.

Инициаторите на Академията предвиждат и практика в опазването на живото национално богатство - автохтонните породи, чиито днешни представители носят белезите на дивите свои предшественици, запазили по естествен път най-ценните им качества и породни характеристики.

Доказано на терен, те не само оцеляват при трудни условия, но и дават необходимото количество истинска и ценна храна за нас хората. Традиционните местни породи домашни животни са част от биоразнообразието и ценен местен генофонд, изтъкват организаторите на Академията.

Автохтонните породи животни в България са редки и изчезващи, а все по-малко са стопаните, които ги отглеждат. Каракачанската овца, която се отглежда по нашите земи от времето на траките, е устойчива към сурови климатични условия, към болести и инфекции и има силен имунитет.  

Заедно с планинската дългокосместа коза, двете автохтонни породи играят важна роля в поддържането на баланса на екосистемите в планинските райони у нас. Съществуването им е белег за  опазването на националните съкровища на генетичното разнообразие, а съхраняването им е заслуга на неколцина, отбелязват организаторите.

И докато кандидатите да станат овчари вече имат възможност да изучат професията, вчера Сидер Седевчев, който повече от 20 години отглежда редки български породи овце и кози в кресненското село Влахи, съобщи, че обмисля протестни действия спрямо решение на Общински съвет (ОбС)-Кресна.

Решението е от 7-ми юли и задължава Сидер Седевчев да премести своите стада, намиращи се в селото. Решението е взето съгласно Наредба за отглеждане на селскостопански животни и в него пише, че стадата трябва да бъдат преместени извън територията на селото в срок до 30 дни, считано от 10 юли.

Седевчев каза, че много хора изразяват недоволството си спрямо решението на Общински съвет-Кресна. "Възможно е да предприемат протестни действия", допълни той. 

Повече от 20 години Сидер, заедно с брат си и съпругата си отглеждат във Влахи стари български породи - каракачанска овца и калоферска коза. Семейството е изградило и образователен център, в който посетителите могат да научат много и интересни факти за едрите хищници, които се срещат в района.

Сидер разказа, че не смята да премести животните си и ще обжалва решението на Общински съвет. Според него няма нито законова, нито морална причина да премести стадата си.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Браво! Дано с такива мерки се преодолее, до някаква степен поне, кадровият дефицит в животновъдството ни.
Коментарите са на публикуващите ги. Sofia24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Пожари 2024
Лято 2024
Газови доставки
Водна криза
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията