ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Важно условие за продажбата на яйца и кокошки по пазарите | ||||||
| ||||||
Условия Стоилко Апостолов каза, че за да се продават свежи птичи продукти и яйца по пазарите, изрично съответният фермерски пазар трябва да представи документ от изследване от акредитирана лаборатория, че фермата е свободна от инфлуенца. Едва след това на съответния стопанин може да му се разреши да продава яйца или продукти. Самият фермер трябва да има копие от документа, в случай че някой от потребителите се заинтересува дали има такова изследване, допълни Апостолов. Трахея Той обясни, че по принцип пробата се взема от лекуващия ветеринарен лекар с тампони от трахеята както при ковид и се пращат за изследване. Когато става дума за стопанство от до 1000 кокошки, са нужни 10 проби от 10 птици от стадото. Праща се в една от акредитираните лаборатории за инфлуенца, оттам на съответния фермерски пазар, а той от своя страна на БАБХ, а тя дава разрешение на съответния пазар. Стоилко Апостолов коментира, че трябва да се научим да живеем с инфлуенцата, тя се пренася основно от дивите птици и има своите пикове и периоди на овладяване. Той допълни, че Франция е една от многото пострадали страни от птичи грип с 1500 огнища, докато нашите последно са били 7. Портокал На пазарчето пред Министерство на земеделието се настанява предпразничният дух. По щандовете е пълно с румени ябълки, биоорехи, пресни зелени салати и спанак, които стопаните се хвалят, че все още ги берат от открити лехи, а не от оранжерии. Лее се греяно вино, към което се поднасят резени с ябълки и портокал. Изобилства от домашни яйца, сирена, сладка с петмез вместо захар, сиропи от горски и домашни плодове. На много места се продават различни баници с плътни кори от лимецово брашно, включително и с екзотичен пълнеж от маслини. Предлагат се буркани и деликатеси от биотелешко и мед. Освен биовина е пълно с различни сортове тикви. Следващото издание на пазара ще бъде на 20 декември, предава "Телеграф". Бърза и крехка питка с лимец за празника Лимецовото брашно е най-подходящо за постната питка за трапезата на Бъдни вечер, установи проучване на "Телеграф“ сред производители на брашна, но и от опит. Така е, защото този тип брашно, понеже не съдържа много глутен, няма нужда от дълго месене. Питката от него става много крехка, въпреки че в нея не се влага нито мляко, нито яйце. Ето и няколко варианта, които препоръча Боряна Карагьозова, която има лимецова нива до Сливница. Изсипва се брашното от лимец в дълбока купа, добавя се щипка сол, щипка захар, една или две лъжици олио, най-добре шафран, малко сода, угасена в оцет, след това се бърка с дървена лъжица, като се долива хладка вода към сместа. Трябва да се получи тесто с гъстота като за хляб. Лимецът почти не лепне, но ако има такъв проблем, се добавя мляко мазнина. Загрява се фурната, слага се хартия за печене в тава, поставя се тестото, прави се украса с вилица, може да се сложи малко водичка отгоре и се слага да се пече. Като се извади, се маже с малко мазнина отгоре, от масло до зехтин. Същата рецепта може да се направи вместо със сода и оцет с газирана вода. Ако пък имате люспи от лимец, насипвате ги на дъното на тавичката, като преди това сте поставили хартия за печене. Сипвате отгоре газирана вода, леко разбърквате и слагате да печете в предварително гореща фурна. Не е нужно нито сол, нито захар, нито олио, нито каквато и да била друга добавка. Във всички случаи лимецовата питка ще е крехка и с плътен и засищащ вкус. |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Анкета