ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Васил Шандурков: Паролите и ПИН кодовете не трябва да бъдат записвани на телефона
Автор: Живко Кръстев 16:55 / 09.11.2023Коментари (0)275
©
Фишинг атаките стават все по-трудни за разпознаване. Най-лесният и бърз начин за достигане на големите масиви минава през паролата и потребителското име на едно лице. Това каза търговският директор на SABRE Bulgaria Васил Шандурков в предаването "Човекът на фокус“ на Радио "Фокус“. 

Съветите на специалиста са на първо място да обръщаме особено внимание на имейл адреса, от който идва съобщението. Хакерската атака може да дойде дори през SMS или телефонно обаждане. Когато в имейла има бутон, трябва да сме сигурни, че линкът, към който ни отвежда, е безопасен. "Това може да стане като кликнем с десен бутон на бутона в имейла и копираме линка. Можем да го поставим в уърдовски файл и да видим какво е разширението и накъде ни води този линк. И ако видим, че той води към нещо, което по никакъв начин не е свързано със социалната ни мрежа или с програмата, с която работим всеки ден, просто не го отваряме“, обясни Васил Шандурков. 

Той обясни как обикновено става кражбата на парола и профил. Ако не дадем разрешение за достъп, няма как да бъдем хакнати, уточни експертът. "Получавате имейл, в който ви казват, че паролата ви е изтекла. Вие кликвате на дадения линк и влизате на един сайт, който изглежда като платформата, с която сте свикнали да работите. Там ви молят да си дадете потребителското име и паролата. Въвеждате ги, давате Next и нищо не се случва. Реално това, което се е случило, е, че човекът или роботът, който ви е пратил дадената фишинг атака, вече ви е събрал потребителското име и паролата, с което автоматично влиза във вашия профил. Същото нещо може да се случи със системи, които използваме всеки ден“, обясни Шандурков.  

По думите му много важно е потребителите да имат максимална защита на профилите си. "Важно е да имаме двукратно удостоверяване на профила, което в повечето случаи се случва или с SMS, или с приложение за идентификация. Така, ако някой открадне нашето потребителско име и парола, няма как да има информацията, която ще дойде от тази двустепенна или тристепенна защита. Важно е и за социалните мрежи, и за фирмените софтуери и приложения, с които работим, да имаме няколко стъпки, за да влезем в профила си, защото това ни защитава на 90%, че няма как лесно да откраднат информацията ни.“  

Изкуственият интелект прави атаките много реално изглеждащи.  

Паролите и ПИН кодовете не трябва да бъдат записвани на телефона. "Повечето приложения за идентификация и оторизация се намират там и реално това нещо създава голям проблем, а в същото време е изключително апетитно за хакерите“, предупреди още експертът.  

Ако сме достатъчно добре информирани и знаем какво правим, вероятността за успешна хакерска атака е минимална, заяви Васил Шандурков.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Пожари 2024
Лято 2024
Газови доставки
Водна криза
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията