ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Ваня Нушева посочи кой е най-големият пропуск в предизборната кампания на политиците
Автор: Йоланда Пелова 19:58 / 25.10.2024Коментари (0)576
© Фокус
Основната характеристика на предизборната кампания е липсата на идеи, липсата на нови послания и предложения за това как да бъде управлявана страната. Ясно е доловима умората на политическите партии от провеждане на поредната предизборна кампания, а липсата на финансови ресурси се отразява на мащаба на кампанията на всички политически партии. Това каза преподавателят по политически науки д-р Ваня Нушева в предаването "България, Европа и светът на фокус“ на Радио "Фокус“.

"Кампанията беше доста вяла и обрана откъм послания, за съжаление не беше толкова обрана откъм прилагане на похвати за личностни нападки, вътрешнопартийни борби. Въобще цялата дискусия в рамките на предизборния период се сведе до това с кого ще се коалирате, с кого няма да се коалирате. Търсенето на противоборства между партиите и между политическите лидери излезе на преден план пред това партиите да представят на избирателите своите предложения за управление, включително и своите предложения за излизане от тази политическа криза, от този тупик, в който се намира нашия политически живот“, обясни Ваня Нушева.

По думите й в кампаниите на различните партии може да се види специфика, фокусирана в няколко насоки, като партиите, които разполагат с повече финансови ресурси, несъмнено са в позиция да вложат подобни ресурси в предизборната кампания.

Според Нушева партия ГЕРБ е заложила на подхода на провеждане на предизборни мероприятия на терен, със срещи с избирателите, което според нея е много ефективен инструмент за провеждане на предизборна кампания. "С ресурсите, с които разполага партията успя и да осигури участие на своите представители в различните медийни програми. Специфичното в предизборната кампания на ПП е фокусирането на предизборната кампания и агитацията чрез социалните мрежи, чрез различните социални платформи и в по-малка степен срещи с избиратели, посочи още тя и допълни, че това е обусловено от значително по-малкият финансов ресурс, с който разполага партията.

"Възраждане“ е партията, която е вложила много сериозен финансов ресурс в медийни участия на своите представители, в разпространение и на клипове, и също така и на печатни материали в последните дни, като при БСП също се вижда подобна практика. Характерното за двете фракции на ДПС е по-прекият контакт на терен с местните общности и практическото отсъствие на представители на тези две партии в медиите. При ИТН се вижда, че също влагат достатъчно ресурси, като тук трябва да се отчете и наличието на техен собствен телевизионен проект, който служи като платформа на тази партия", коментира още преподавателят по политически науки.

Ваня Нушева определи като най-голям пропуск в предизборната кампания липсата на предложения за различни секторни политики в управлението на страната и в отделните сфери на обществения живот. "Негативната кампания, фокусирана върху отрицанието, само и единствено върху негативната критика, без да бъдат предложени идеи за управлението на страната е нещо, което можем да откроим като характеристика на тази кампания и за съжаление като най-големия пропуск на политическите партии,“ каза още специалистът и посочи, че наличието на експерти, организирането на лидерски дебати и едно добро подготвяне на дискусии в телевизиите и радиата е нещото, което е можело до известен степен да даде малко по-различен облик на предизборната кампания.

Колкото по-фрагментиран е българския парламент след тези избори, толкова по-трудно ще бъде намирането на консенсус между партии, които да сформират стабилно парламентарно мнозинство, смята експертът. Допълнителното фрагментиране на българския парламент би направило още по-трудно осъществими ефективни преговори между политическите партии, на които ще бъде възложено да проведат разговорите за съставяне на правителство. Затова според нея е изключително важно да гласуват българките граждани, защото "няма друг изход за излизане от кризата, освен ако българските избиратели не проявят достатъчно степен на активност, за да придадат по този начин и легитимност на новоизбрания парламент“.


Още по темата: общо новини по темата: 615
25.10.2024 »
25.10.2024 »
25.10.2024 »
25.10.2024 »
25.10.2024 »
25.10.2024 »
предишна страница [ 1/103 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Октомври 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Катастрофи в София
Левски в Първа лига за сезон 2024/25
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Световна черна хроника
Бойни спортове
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да (578) 53%
Не (399) 37%
Не мога да преценя (109) 10%
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията