ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Училището за ученици с увреден слух "Проф. Дечо Денев" дава на децата възможност за пълноценно обучение
Автор: Живко Кръстев 19:08 / 08.09.2023Коментари (0)343
© Facebook
Специалното училище за ученици с увреден слух "Проф. Дечо Денев" дава на децата с такива дефицити възможност за пълноценно обучение. Това каза в предаването "Човекът на фокус" на Радио "Фокус" Севделина Джонгарска – директор на специално училище за ученици с увреден слух "Проф. Дечо Денев".

"Тази година училището за ученици с увреден слух ще направи 125 години от създаването си. То поставя основите на обучението на деца със специални образователни потребности в България. И човекът, който поставя тези основи, внася най-иновативната методика за преподаване. Така че ние имахме много стабилна основа и вече и съответно български традиции в тази посока. Нашето училище е първо и най-голямо на Балканския полуостров", допълни директорът.

Севделина Джонгарска разказа още, че децата, които се обучават в специално училище за ученици с увреден слух, са като всички останали деца: "Това са деца със същите проблеми, със същите емоции, които преживяват, със същите радости. Разликата е в начина, по който се възприема обкръжаващия свят и начина, по който се овладяват различните средства за комуникация. При децата с увреден слух е сложно, тъй като често не се забелязват проблемите, които имат. Затова се радвам, че можем да говорим и да хвърлим малко светлина в тази посока, защото е важно да се преодолеят различни митове, които съществуват."

Севделина Джонгарска сподели още за предизвикателството да си директор на такова училище. "Ние имаме пълен цикъл на обучение, като имаме ученици от цяла България, и не само, и обхващаме деца от яслена възраст до завършване на професионални паралелки и средно образование. Това е изключително сложен процес, тъй като е изключително голямо като обем.", допълни тя. 

Директорът на училището допълни още, че е добре да има такова училище, защото това дава на децата с такива дефицити възможност за пълноценно обучение. "Процесът на обучение е целодневен, има допълнителни дейности, свързани с развитие на изкуства и спорт, и освен това има и допълнително специални предмети, които позволяват да се развиват слуховите и говорните възможности на учениците", каза още тя. 

Един от приоритетите на училището е учениците да могат да се развиват и след завършване на училището, разказа още директорът на училището: "Избрахме специално професии, които са подходящи и биха донесли добра успеваемост на пазара на труда. Направихме проучване на пазара на труда какви са възможностите, какви са нишите, и съответно работим в тази посока те да получат информация и консултация как могат да кандидатстват, как могат да се развиват добре. Това дава възможност на учениците да се справят добре и да се конкурират с останалите участници на пазара на труда".

"Основният проблем при децата със слухови дефицити е комуникативният във връзка с други хора. Но когато той е изместен в такава сфера, като изкуство, спорт, дигитални технологии, те успяват да се справят доста добре в тази посока. Затова за нас е много важно в образованието да присъстват и технологиите – компютри, програми, които могат да позволят да се видят различни процеси по време на обучението. Децата наистина са много добри в забелязването на всеки детайл. Затова това, което се опитваме да развиваме в тях, са спортовете и визуалните и приложни изкуства. Много от децата се справят много добре, много от тях имат стипендии. Така че наистина са добри в тези области. Ние искаме да извадим от тях това, което е най-доброто, не да се концентрираме върху това, което не могат", сподели още Севделина Джонгарска.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Пожари 2024
Лято 2024
Газови доставки
Водна криза
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията