ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Трябва ли да мием ориза преди да го сготвим?
©
Измиването на ориза преди готвене е важна стъпка в приготвянето на тази основна храна и предлага няколко важни предимства, които оказват влияние както върху текстурата, така и върху безопасността на крайното ястие: Тази съставка е тайната на перфектно сварения ориз.

Премахване на излишното нишесте

Една от основните причини за измиването на ориза е премахването на излишното нишесте. Суровите оризови зърна са покрити с фин слой нишесте, което може да доведе до прекомерна лепкавост и слепване на ориза по време на готвене. Чрез старателното изплакване на ориза се отмива излишното нишесте, което води до получаване на отделни, пухкави зърна след сваряване. Това е особено важно за сортове като басмати или жасминов ориз, които се ценят заради специфичната си нелепкава текстура. За ориза за суши обаче е желателно да има известна лепкавост, така че е важно да се изплакне, докато водата се избистри, за да се постигне подходящата консистенция за приготвяне на суши.

Подобряване на текстурата

Измиването на ориза влияе не само върху лепкавостта, но и допринася за цялостната текстура. Излишното количество нишесте може да доведе до това оризът да стане лепкав, а измиването спомага за смекчаване на този ефект. За ястия, при които се желае отделна, нелепкава текстура, като пилаф или биряни, изплакването на ориза е от съществено значение. Освен това измиването на ориза осигурява по-равномерен процес на готвене. Без изплакване оризът може да се сготви неравномерно, като някои зърна се сваряват и стават кашави, а други остават твърди.

Подобряване на вкуса и чистотата

Измиването на ориза също така помага да се отстранят всички прахови частици, отломки и примеси, които може да са останали от етапите на обработка и опаковане. Това може да включва остатъци от процеса на смилане или малки камъчета, които понякога попадат в торбите с ориз. С изплакването на ориза се гарантира, че всички подобни примеси са отстранени, което води до по-чисто и вкусно ястие. Някои хора смятат, че измиването на ориза помага и за премахването на лекия "суров“ или метален вкус, който може да се дължи на опаковката или условията на съхранение.

Съображения за здраве и безопасност

От гледна точка на здравето измиването на ориза може да намали нивата на потенциалните замърсители. Въпреки че рискът е сравнително нисък, измиването може да помогне за намаляване на наличието на остатъчни пестициди или химикали, които могат да се намират върху ориза. Въпреки че повечето ориз се обработва така, че да не съдържа вредни нива на замърсители, измиването е допълнителна предпазна мярка, която допринася за цялостната безопасност на храните.

Културни и традиционни практики

В много култури измиването на ориза е практика, която се предава от поколение на поколение. Тя отразява традиционното разбиране за приготвяне на храна, което набляга на грижата и качеството. Например в японската кухня измиването на ориза е ритуал, който не само осигурява правилна текстура, но и показва уважение към съставките.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Отношенията София-Скопие
Борба за влияние в Близкия Изток
Секретна операция: Задържаха известен диригент за присвояване на много пари
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Масови протести срещу цените на горивата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията