ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Трима души са задържани за криминално престъпление – измама при кандидатстване за отпускане на кредити
©
РП-Стара Загора наблюдава досъдебно производство, което е образувано на 15 октомври 2024 г. за измама. По случая са задържани трима души като съпричастни към извършеното престъпление. Те са от различни градове в страната, но пребивават на територията на София. Това каза наблюдаващият прокурор Лъчезар Иванов по време на брифинг, в сградата на Районна прокуратура, във връзка с разкрито криминално престъпление – измама при кандидатстване за отпускане на кредити, предаде репортер на "Фокус". Той уточни, че незабавно след образуване на производството е било пристъпено към извършване на претърсване и изземвания от различни адреси на територията на цялата страна.

"В хода на извършеното процесуално следствено действие са били иззети множество вещи, относими към престъпната дейност на лицата. Разпитани са и множество свидетели. Назначени са експертизи към част от вещите, като към настоящия момент от събранитите доказателства, сме установили съпричастност към извършеното престъпление на три лица, които са привлечени към наказателна отговорност. От установените към момента доказателства стана ясно, че се публикуват обяви в социалните мрежи за отпускане на кредити на лица с лошо кредитно досие. В част от обявите не се публикуват номера, свързват се с лицето, публикувало обявата, то от своя страна им иска лични данни - три имена, ЕГН, за каква сума кандидатстват и за какъв срок следва да бъде кредита. След известен период от време лицето, публикувало обявата им изпраща договор за кредит, в който фигурират данните на кредитоискателя, като един вид показва, че е възможно и са одобрени за съответния кредит. Казва им се, че за да им бъдат разгледани документите и отпуснат кредита, трябва да преведат сума пари. След превеждането й, комуникацията с лицето прекъсва. В последствие на част от лицата са изращани и такива кредити чрез спедиторска фирма с наложен платеж. При изплащане на наложения платеж, получават документите и съответно пак прекъсва връзката", разясни обявите прокурор Иванов.

Към настоящия момент са установени множество пострадали лица, част от които са разпитани по настоящото производство. Някои от тях са от Стара Загора. Предстои да се установи точният брой на пострадалите. "Масово кредитите са от 5 хиляди до 30 хиляди лева. Има и много хора, които са пострадали, но не са сметнали за необходимо да подадат сигнал, защото е ставало въпрос за малка сума - под 500 лв.", обясни прокурор Иванов. Обявите са частни, на пръв поглед изглеждат като от финансова институция, но всъщност не са. Те изглеждат изключително атрактивно, като имат много добри условия и не се проверяват доходи. Обикновено са озаглавени като "Потребителски кредити", "Кредити за лица с лошо ЦКР", така че да привлече хора, които имат нужда от бързи пари.

Лицата, подлежащи на наказателна отговорност и с повдигнати обвинения са три. Те са привлечени за измама и съучастие. За това престъпление се предвижда лишаване от свобода от 1 до 3 години. Лицата са задържани с мярка за неотклонение "задържане под стража", като днес са изготвени искания и са депозирани пред Районен съд-Стара Загора същите да бъдат с постановена постоянна мярка "задържане под стража". 

Районният прокурор на Стара Загора Таня Димитрова уточни, че от началото на годината се работи по 117 наказателни производства за измами. "Повечето се случват в интернет пространството. Методите са чрез обяви, мобилни и интернет приложения. Практиката е да се въвеждат в заблуждения пострадалите лица", каза Димитрова.

По думите й, тези измамни обяви обикновено са свързани с предложения за щофьорски книжки, туристически услуги, автомобили и други скъпи вещи. "Насочваме вниманието на гражданите да не се подават на такива обяви и да бъдат осторожни и внимателни какви обяви приемат. Те идват от лица, които се представят за инвеститорски брокери, лица от банкови институции. Предлагат се търговия с криптовалута. За тази цел очакват да се преведат суми и те се превеждат именно за започване на такава търговия. Предлагат се и облекчени условия за предоставяне на кредит или карта, за което също трябва да се преведе определена сума. Други начини са различни видове обяви, които се прелага закупуване на автомобили и други скъпи вещи, за което трябва да се капарира не малка сума, след което поръчаната вещ не се получава никога. Все още се предлага предоставянето на шофьорски книжки, има предложения за туристически услуги, а именно резервации, които са недействителни", разясни районният прокурор.

В брифинга участваха още прокурорът в Районна прокуратура – Стара Загора Лъчезар Иванов, началникът на сектор “Измами" при ГДНП Златка Падинкова и началникът на сектор “Противодействие на икономическата престъпност" при ОДМВР - Стара Загораи гл. инспектор Димитър Паскалев.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Октомври 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
България в еврозоната
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
Риск от чума по дребните преживни животни
Парламентарни избори октомври 2024 г.
България се отказва от дерогацията за внос на руски петрол
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да (578) 53%
Не (399) 37%
Не мога да преценя (109) 10%
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията