ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Тези две реколти ще са готови за жътва значително по-рано, но не само това е проблемът | ||||||
| ||||||
Заради продължителната суша и рекордно високите температури през март и април пшеницата и ечемикът се развиват значително по-бързо. "Това е ечемик, който е изкласил, той ще узрее след 20 дни, това е т. нар. температурен стрес. Зелената им маса се обезводнява, което забавя фотосинтезата, забавя всички жизнени процеси, прогнозата е за по-ниски добиви", заяви пред обществената телевизия проф. д-р Иван Янчев, Аграрен университет Пловдив. В землището на град Съединение Ангел Вукодинов също вижда върху продукцията си пораженията от климатичните промени. И вече опитва да пресметне загубите, които го очакват. "Реколта максимум 50% от това, което е обичайното. Ние последните години се научихме постоянно да ги смятаме загубите заради геополитиката. Много трудно в момента можем да смятаме, но няма как да очакваме добра реколта", допълни Ангел Вукодинов, зърнопроизводител. От всеки декар зърнопроизводителите ще имат поне 150 килограма по-ниски добиви. Готвят се за по-ранна жътва и очакват да видят как топлото и сухо време ще се отрази и на качеството на продукцията. "Понякога се получава и обратната аномалия. При по-ниски добиви качеството е по-високо, така че вероятно ще има някакво качество, но ако добивът е 2-3 пъти по-малък колегите няма как да оцелеят", каза още Ангел Вукодинов. При намаляващи добиви и растящи разходи крайният потребител също ще усети повишението на цените, смятат фермерите. |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Изключително вкусна и здравословна рецепта за салата с кисело зеле
08:24 / 25.12.2024
Актуални теми
Абонамент
Анкета