ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Тази зима ще бъде по-студена за Европа
Автор: Екип Sofia24.bg 19:01 / 05.10.2024Коментари (0)79
©
Части от Европа са изправени пред по-студена зима от миналата година след лято на крайности в целия континент.

Франция, Обединеното кралство и Скандинавия се очаква да бъдат най-студените региони този октомври, като Югоизточна Европа и Испания остават топли.

Въпреки че температурите вероятно ще бъдат по-ниски тази зима, отколкото бяха миналата година - отчасти, според метеоролозите, поради феномена Ла Ниня - те все още могат да бъдат като цяло по-топли от дългосрочните средни стойности.

Западна и Централна Европа също ще бъдат засегнати от опашката на няколко бури, идващи от Атлантическия океан през следващите седмици.

Условията на запад от Африка означават, че тези бури са принудени да преминават през Северния Атлантик и нова система може да се появи на всеки няколко дни до около средата на октомври.

Това създава значителна несигурност в метеорологичните модели и прави условията в Европа трудни за прогнозиране през следващите няколко седмици.

Какво е Ла Ниня и ще донесе ли по-студена и влажна зима в Европа?

Ла Ниня е естествен климатичен модел, който възниква, когато температурите на морската повърхност в централната и източната част на Тихия океан паднат под средните - обратното на топлата фаза Ел Ниньо. Той има широко разпространено въздействие върху глобалните метеорологични модели, включително тези в Европа.

Експерти от Световната метеорологична организация прогнозират 60 процента шанс за възникване на условия на Ла Ниня между октомври и февруари. Тази зима се очаква да се наблюдава слабо до умерено събитие с отслабване на явлението в началото на следващата година.

Ла Ниня обикновено носи по-студени от нормалните температури в Западна Европа, като синоптиците очакват температурите да се понижат, докато се насочваме към ноември и декември. Като цяло този климатичен модел също носи по-влажни и по-студени условия в Алпите, което може да доведе до по-чести и по-тежки снеговалежи.

Навсякъде в Европа метеорологичните модели прогнозират по-малко сняг от нормалното, с изключение на някои северни райони и централни райони около Алпите. Северозападна и Югоизточна Европа обикновено са по-сухи от обикновено, докато югозападна Европа обикновено е по-влажна.

Но колкото повече се отдалечаваме от епицентъра в Тихия океан, въздействията на Ла Ниня и Ел Ниньо се нарушават по-лесно от местните метеорологични модели. Това прави точните им ефекти в Европа трудни за предвиждане, тъй като няма две напълно еднакви събития.

Тежестта на други екстремни метеорологични условия също се засилва от изменението на климата. Валежите са станали по-променливи, отклонявайки се от историческите средни стойности и очакваните модели. Причиненото от човека увеличение на парниковите газове увеличи честотата и интензивността на екстремните метеорологични явления, според Шестия доклад за оценка на Междуправителствения панел по изменение на климата.

Тъй като тези "нормални“ метеорологични модели се променят от изменението на климата, може да бъде трудно да се предвиди какво крие бъдещето, предава euronews.


Още по темата: общо новини по темата: 12
05.10.2024 »
04.10.2024 »
03.10.2024 »
03.10.2024 »
03.10.2024 »
03.10.2024 »
предишна страница [ 1/2 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Октомври 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да (577) 53%
Не (399) 37%
Не мога да преценя (109) 10%
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията