ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Свинското месо бележи рекордни цени | ||||||
| ||||||
Според тях най-много говеждо месо на глава от населението се консумира в Аржентина - 46,9 кг, свинско месо – 55,2 кг в Хонконг, овче и козе месо - 66, 3 кг в Монголия, птиче месо – 74,7 кг в Сейнт Винсент и Гренадини. Десетте страни в света с най-голяма консумация на месо (вкл. риба, морски дарове, заешко, камилско, конско и дивечово месо) общо на глава от населението са: Хонконг – 202,1 кг, Исландия – 180,9 кг, Макао – 176,9 кг, Република Науру – 156,2 кг, САЩ – 151,4 кг, Португалия – 150,2 кг, Австралия – 145,6 кг, Испания -142,7кг, Антигуа и Барбуда – 136,2 кг и Самоа – 135,9 кг. Къде се намира България на картата? В България се консумира най-много свинско месо: 30.0 кг на глава от населението, следва пилешко месо: 21.5 кг, риба: 7.4 кг, телешко/говеждо 3.5 кг и овче/ козе: 2.0 кг. През първата половина на 2023 г. производството на свинско месо в ЕС е намаляло с -8,6 %. Най-голямото намаление е регистрирано в Германия (-210 000 тона или -9,4 %), Дания (-180 000 тона или -21,5 %) и Испания (-150 000 тона или -5,8 %). Това ниско предлагане в ЕС води до рекордно високи цени на вътрешния пазар, показва анализ на agriculture.ec.europa.eu. От юли насам обаче цените на производител в ЕС започнаха да показват признаци на спад. Тъй като цените на фуражите намаляват, а маржовете остават положителни, през втората половина на годината се очаква увеличаване на теглото на кланичните трупове. Като цяло през 2023 г. се очаква спад на производството от -6,6 %. В същото време търсенето в ЕС остава стабилно, но предвид намаленото предлагане се очаква спад в потреблението на глава от населението в ЕС (-5%, до 30,4 кг). Освен намаленото предлагане, важна роля играят и съображенията на потребителите относно повишаването на цените, което води до намаляване на консумацията на свинско месо или до преминаване към други видове месо. По-специално консумацията на свинско месо често се намалява в полза на птичето месо. Ако предлагането леко се възстанови и така увеличената наличност може да отпуши още повече цените на производител, през 2024 г. може да се появи малко увеличение на потреблението на глава от населението като реакция на това. Очаква се потреблението на месо на глава от населението в ЕС да намалее с 1,5% през 2023 г. поради инфлацията на цените и по-малкото предлагане на пазара. Производството на говеждо месо в ЕС се очаква да намалее допълнително през 2023 г. с -3,1 %, главно поради структурната корекция в сектора на говеждото и млечното месо и ниските маржове. |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Анкета