ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Създадоха цветна боя, която може да намали сметките ви за електричество
Автор: Екип Sofia24.bg 09:37 / 22.07.2024Коментари (0)898
©
Учени от Станфордския университет създадоха нова боя, която може да помогне за намаляване на нарастващата зависимост от климатици и отоплителни уреди.

Тя се предлага в различни цветове и ако се използва правилно, би могла сериозно да намали сметките за електроенергия и емисиите.

Боята е способна да отразява до 80 % от средната инфрачервена светлина от Слънцето, което е 10 пъти повече в сравнение с конвенционалните цветни бои, пише Obekti.

Средноинфрачервената светлина обикновено се абсорбира като топлина върху повърхностите на сградите. Когато се използва от външната страна на сградата, боята задържа топлината навън, а може да се използва и от вътрешната страна, за да задържа топлината в помещението.

В този смисъл разработчиците на боята казват, че тя осигурява "целогодишно енергоспестяващо решение", което може да се използва при различни климатични условия.

При тестване в изкуствено затоплени условия боята намалява количеството енергия, необходимо за охлаждане на затвореното пространство, с почти 21%. При изпитване в изкуствено студени условия пък намалява енергията, необходима за отопление на помещението, с 36%.

Изследователите смятат, че като цяло боята може да спести 7,4 % от енергията, необходима за отопление, вентилация или охлаждане на средноетажна жилищна сграда.

Това не е никак малко, особено като се има предвид, че сградите в САЩ допринасят за около 40 % от общото потребление на енергия в страната, а голяма част от него е за отопление, вентилация и климатизация.

В целия свят екстремните температури стават все по-силни и чести в резултат на изменението на климата, а в много случаи климатиците остават нашият начин номер едно за борба с горещините.

Според някои оценки до 2050 г. климатиците ще се намират в две трети от всички домакинства по света. Въпреки че тези устройства несъмнено могат да спасят човешки живот, те не са най-евтиният или най-екологичният начин за охлаждане на сгради, като допринасят за въглеродните емисии и замърсяването на въздуха и впоследствие застрашават живота на хората.

Други бои и глазури помагат за отразяването на средна инфрачервена светлина, но тази нова версия от Станфорд не е просто бяла или сребърна. Разнообразието от цветове включва бяло, синьо, червено, жълто, зелено, оранжево, лилаво и тъмносиво.

Тази палитра от цветове е възможна, защото новата боя има два слоя, които се нанасят последователно. Първият е отразяващият долен слой, който съдържа сребърни алуминиеви люспи. Вторият е инфрачервено прозрачен горен слой, който съдържа цветни неорганични наночастици.

Този двуслоен дизайн е бил създаван и преди за отразяване на други дължини на вълните на инфрачервената светлина, така че не е напълно уникален, въпреки че изглежда доста ефективен.

"Универсалността на боята, наред с приложимостта ѝ към разнообразни повърхности с различна форма и материали, я прави особено полезна в множество сценарии“, пишат авторите.

Когато се използва от външната страна на сграда, инфрачервената светлина от Слънцето преминава през горния слой боя и се отразява от огледалния долен слой. По този начин топлината от Слънцето не се абсорбира от сградата.

Още по-добре е, че и двата слоя са водоотблъскващи и работят във влажна и гореща среда.

Екипът продължава да усъвършенства технологията си и се надява в бъдеще да комерсиализира боята.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Август 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Катастрофи в София
Отношенията София-Скопие
Борба за влияние в Близкия Изток
Секретна операция: Задържаха известен диригент за присвояване на много пари
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията